Οι εξελίξεις στο Ιράκ έδωσαν νέα ώθηση στις αγορές

Αγνόησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ οι ευρωπαίοι επενδυτές, καθώς αναθάρρυσαν από τις επιτυχίες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αγορών για τέταρτη μέρα.

Η παράδοση 2.500 ανδρών της επίλεκτης μεραρχίας ”Βαγδάτη”, έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, που έθεσαν κατά μέρος στις ανησυχίες για τα έσοδα των τεχνολογικών εταιριών.

Επιπλέον, η κατάληψη του αεροδρομίου της Βαγδάτης ενέτεινε το κλίμα αισιοδοξίας για ένα σύντομο τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν ενισχυμένος σε γενικά επίπεδα, με τις γερμανικές τραπεζικές μετοχές, HVB Group, HypoVereinsBank και Commerzbank να διευρύνουν να κέρδη τους.

Ενισχυμένη ήταν και η αντασφαλιστική Munich Re, που δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου όσο οι αγορές παραμένουν στα τρέχοντα ή υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς κέρδισε δεύτερη υπόθεση όσον αφορά το αποσυρθέν φάρμακο Baycol. Οι εταιρίες καλλυντικών Clarins και L’Oreal, ενισχύθηκαν, καθώς ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων.

Χαμηλότερα βρέθηκαν ωστόσο οι μετοχές των τεχνολογικών εταιριών, όπως της STMicroelectronics, SAP, Philips Electronics, και ASML, καθώς οι πελάτες τους καθυστερούν τις αγορές σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η ανοδική πορεία των εταιριών παραγωγής χάρτου ανακόπηκε, καθώς η φινλανδική UPM Kymmene προειδοποίησε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου θα είναι τα μισά σε σχέση με τα περσινά.

Η προβληματική εταιρία λιανικής πώλησης της Ολλανδίας, Ahold, υποχώρησε εκ νέου, καθώς διευρύνθηκε η εις βάρος της έρευνα, από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, η απόφαση των οικονομικών ελεγκτών να μην οριστικοποιήσουν τα λογιστικά στοιχεία της εταιρίας μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εις βάρος της έρευνες, προκάλεσε ανησυχίες ότι η εταιρία δεν θα καταφέρει να λάβει την υποσχεθείσα από τις τράπεζες χρηματοδότηση ύψους 915 εκατ. δολαρίων.

Με κέρδη της τάξεως του 1,15% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.814,40 μονάδες. Υψηλότερα κατά 1,77% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.837,96 μονάδες.

Άνοδο της τάξεως του 2,44%, καταγράφει αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.632,53 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v