Αναθάρρησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, πλην Dax

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση των τελευταίων ημερών, προχωρώντας σε αγορές κυρίως τραπεζικών και ασφαλιστικών μετοχών, ενώ συνεχίσθηκαν οι πιέσεις στον αεροπορικό τομέα.

Υψηλότερα έκλεισαν σήμερα οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά από πέντε πτωτικές συνεδρίες, καθώς μετοχές εταιριών που δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες, προσέλκυσαν τους επενδυτές.

Νευρική ήταν η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπήρξαν αρκετές εναλλαγές προσήμων, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της υποχώρησης περισσότερο από το αναμενόμενο της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν εκείνος όπου καταγράφηκαν τα σημαντικότερα κέρδη. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Munich Re, της Allianz και της HVB Group, ενώ στη Γαλλία η πρόβλεψη για επιστροφή στην κερδοφορία φέτος της ασφαλιστικής Scor, ενίσχυσε τη μετοχή της.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη για τη μετοχή της γαλλικής εταιρίας κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού Alstrom, μετά από δημοσίευμα, που έκανε λόγο για προσφορά εξαγοράς για την εταιρία σε τιμή υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης.

Αντίθετά, οι εταιρίες κατασκευής πολυτελών ειδών, μεταξύ αυτών οι γαλλικές LVMH και Christian Dior, βρέθηκαν υπό πίεση, καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση του κλάδου.

Παράλληλα, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στον αεροπορικό κλάδο, καθώς υποχώρησαν οι μετοχές της Lufthansa, της KLM, Ryannair και της Finnair, που προειδοποίησε ότι θα έχει λειτουργικές ζημιές κατά το 2003.

Με κέρδη της τάξεως του 1,98% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, διαμορφούμενος στις 3.684,80 μονάδες. Υψηλότερα κατά 0,63% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.635,04 μονάδες.

Οριακά υψηλότερα διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.424,01 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,01%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v