Νέες απώλειες για τις ευρωαγορές

Αεροπορικές και ασφαλιστικές ήταν οι εταιρίες που οδήγησαν τη σημερινή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με εξαίρεση το Παρίσι, καθώς είναι αυτές που θα δεχθούν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις ενός μακροχρόνιου πολέμου με το Ιράκ, εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των επενδυτών.

Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές για άλλη μία ημέρα, καθώς τόσο οι ανησυχίες όσον αφορά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όσο και τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Η ανακοίνωση για την άνοδο της ανεργίας στη Γαλλία και την ταυτόχρονη μείωση των κυβερνητικών προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου, σε συνδυασμό με τις έρευνες που έδειξαν υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε Γερμανία και Βρετανία, αποθάρρυναν τους επενδυτές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι αεροπορικές, ασφαλιστικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αναμένεται να δεχθούν και τις σοβαρότερες επιπτώσεις ενός μακροχρόνιου πολέμου με το Ιράκ.

Οι μετοχές της αντασφαλιστικής Munich Re, συνέχισαν να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες όσον αφορά την πορεία της εταιρίας, μετά την υποβάθμισή της από την Standard & Poor’s. Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των τραπεζών, όπως της HVB Group και της ABN Amro.

Οι αεροπορικές εταιρίες, Lufthansa, KLM, Air France, British Airways και Alitalia, παρέμειναν υπό πίεση μετά την προειδοποιητική ανακοίνωση της αυστραλιανής Quantas.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, είναι και το υψηλό ασφαλιστικό κόστος, σχεδόν το τετραπλάσιο από αυτό που κατέβαλλαν το 2001 και σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτό που καταβάλλουν οι αμερικανοί ανταγωνιστές τους.

Μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που υποχώρησαν, ήταν η Volkswagen, η DaimlerChrysler, η Renault και η BMW.

Με απώλειες της τάξεως του 0,55% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.708,50 μονάδες. Ανέκαμψε από τις αρχικές του απώλειες το χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,37%, στις 2.733,00 μονάδες.

Πιέσεις της τάξεως του 1,96% δέχεται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, διαμορφούμενος στις 2.533,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v