Futures, Ιράκ διευρύνουν τις απώλειες στην Ευρώπη

Σε διεύρυνση των απωλειών οδηγούν τις ευρωαγορές οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και τα αρνητικά σινιάλα από τα futures στη Wall. Αμετάβλητο περιμένουν οι αναλυτές τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο, ενώ μικρή υποχώρηση εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Τις πρωινές τους απώλειες του διευρύνουν οι κυριότερες ευρωαγορές, καθώς στις ανησυχίες των επενδυτών για τον πόλεμο στο Ιράκ, που συνεχίζονται για μία ακόμη ημέρα, προστίθεται η αρνητική εικόνα από τα futures στη Wall Street.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, στις 15.30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τελικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ δ΄ τριμήνου (το οποίο αναμένεται να μην εμφανίσει μεταβολή), αλλά και για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν ελαφρά.

Πτωτική είναι η τάση σε όλα τα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρεση αυτό της Αθήνας.

Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 5% καταγράφει ο τίτλος της Air France, ενώ και η EADS υποχωρεί κατά περίπου 7%. Στόχος των πωλητών γίνονται ακόμη οι μετοχές της πετρελαϊκής Repsol, όπως και της Munich Re.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο μικτά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα στοιχεία της βρετανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούν το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο του 2002 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αναλυτικά, για το δ΄ τρίμηνο του 2002 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 3,1 δισ. αγγλικές λίρες, έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. δολ. κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Στο σύνολο του έτους 2002, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 8,7 δισ. λίρες έναντι 12,5 δισ. λιρών το 2001.

Επιβράδυνση παρουσίασε εξάλλου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, το οποίο για το δ΄ τρίμηνο έτρεξε με 0,4%, έναντι του 1,1% που ήταν ο ρυθμός στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Για το σύνολο του 2002 ο ρυθμός αύξησης του βρετανικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 1,8% έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 1,6%.

Εξάλλου, αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την εμπιστοσύνη στον τομέα της γαλλικής μεταποίησης, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των γαλλικών εξαγωγών σε χαμηλό 6,5 ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε για το μήνα Μάρτιο στο 94 από το 97 του Φεβρουαρίου.

Αυτή την ώρα, πτώση της τάξης του 1,13% εμφανίζει το αγγλικό χρηματιστήριο, στις 3.748 μονάδες, ενώ υποχώρηση της τάξης του 1,83% παρουσιάζει και το Παρίσι, με τον CAC 40 να βρίσκεται στις 2.736 μονάδες. Πτωτικά και το γερμανικό χρηματιστήριο με τον DAX στο -0,90% και τις 2.556 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v