Πολεμικά χαμόγελα για τις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική ανάκαμψη από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς καταγράφηκαν τοποθετήσεις σε υπερπωλημένους τίτλους και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της εξαγγελθείσας νέας επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι σταθεροποιητικές τάσεις που επικράτησαν στη Wall Street και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, βοήθησαν τις αγορές να ανακάμψουν από τις χθεσινές ζημιές.

Ωστόσο, ο πόλεμος στο Ιράκ συνέχισε να βαρύνει στην ψυχολογία των επενδυτών, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, κίνηση την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε ως ”κρίσιμη στιγμή” του πολέμου.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πόλεμος ενδέχεται να έχει μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία, αλλά η μικρότερη από την αναμενόμενη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, επενέργησε θετικά στην ψυχολογία τους, αναφέρουν αναλυτές.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, όπως της Shell, της BP και της Royal Dutch Petroleum, ενισχύθηκαν, καθώς το αργό σημείωσε για δεύτερη ημέρα άνοδο.

Κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές εταιριών που θεωρούνται ότι τα αποτελέσματά τους θα επηρεαστούν λιγότερο από τον πόλεμο, όπως της Unilever και της Nestle.

Ωστόσο, οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένων των KLM, Royal Dutch Airlines και British Airways, δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, εν μέσω ανησυχίας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για ταξίδια.

Ζημιές κατέγραψε και η μετοχή της βρετανικής εταιρίας χημικών ICI, καθώς δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους πρώτων υλών αναμένεται να πλήξει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της. Η μετοχή της Deutsche Post υποχώρησε επίσης, καθώς ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 1,05 δις. δολάρια για την αγορά της Airbone.

Υψηλότερα κατά 0,50% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, διαμορφούμενος στις 3.762,00 μονάδες. Κέρδη της τάξεως του 2,53% είχε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.795,79 μονάδες.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, διαμορφούμενος στις 2.624,59 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,99%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v