Οι εξελίξεις στον Κόλπο ενισχύουν τις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν από το άνοιγμα της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η εισβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν από το άνοιγμα της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η εισβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών, που θεωρούν ότι μία επιτυχημένη έκβαση του πολέμου θα προκαλέσει την ανάκαμψη των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών.

Επιπλέον, οι καθησυχαστικές χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να δράσει προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές σε περίπτωση που ο πόλεμος στο Ιράκ καταφέρει νέο πλήγμα στην αποδυναμωμένη οικονομία λειτούργησαν θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Υψηλότερα κινούνται αυτή την ώρα οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, όπως της Aegon και της Axa. Κέρδη καταγράφουν και σήμερα οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Novatris και της εταιρίας τροφίμων Nestle.

Η εξαγορά του μεριδίου της France Telecom στην Wind από την Enel έδωσε ώθηση στην τιμή της μετοχής της υπερχρεωμένης γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, καθώς ενισχύεται η ρευστότητά της.

Κέρδη της τάξεως του 2,39% καταγράφει αυτή την ώρα το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.855,60 μονάδες. Υψηλότερα κινείται και το Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 3,66%, στις 2.897,17 μονάδες.

Άνοδο της τάξεως του 3,08% πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, διαμορφούμενος στις 2.684,98 μονάδες.

Ωστόσο, η αγορά της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε σημαντικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, παρά την χθεσινή απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει την διέλευση των αμερικανικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 7%. Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι παραχωρήσεις δεν είναι αρκετές ώστε η χώρα να πάρει δισ. δολάρια σε βοήθεια από τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v