Η ΕΚΤ για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ετοιμοπόλεμη δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αναλάβει δράση εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, ύστερα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Η ΕΚΤ για τον πόλεμο στο Ιράκ
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ άρχισαν. Το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε και πάλι την κατάσταση της οικονομίας υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και δηλώνει έτοιμο να αναλάβει δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αναφέρεται, μπορούν να βασίζονται στην παροχή επαρκούς ρευστότητας ακόμη και υπό εξαιρετικές περιστάσεις, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

Οι επιπτώσεις αυτής της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και ένταση, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Για τον λόγο αυτό, δεν είναι δυνατόν στην παρούσα συγκυρία να εκτιμηθούν με βεβαιότητα οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ.

Σε περιόδους σοβαρών εντάσεων είναι υψίστης σημασίας οι φορείς χάραξης πολιτικής να μην αποκλίνουν από το πρωταρχικό καθήκον τους, ούτως ώστε να περιορίζουν την αβεβαιότητα και να ενισχύουν την εμπιστοσύνη, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί διεξοδικά την πορεία των γεγονότων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v