Αμερικανική σημαία στο λιμάνι Umm Qasr (update 2)

Στα χέρια των Αμερικανών πεζοναυτών πέρασε ο στρατηγικής σημασίας ιρακινός λιμένας Umm Qasr, ενώ σφοδρή αντίσταση στην περιοχή της Βασόρα έχουν συναντήσει οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, ανενόχλητη συνεχίζεται η προέλαση στο νοτιοανατολικό Ιράκ. Σε 12 νεκρούς ανέρχονται οι συμμαχικές απώλειες έως τώρα. Σε εξέλιξη μάχες στις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ.

Αμερικανική σημαία στο λιμάνι Umm Qasr (update 2)
Στην κατοχή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων φέρεται να βρίσκεται η χερσόνησος της Al Faw, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, ενώ στα χέρια των Αμερικανών πεζοναυτών πέρασε ο λιμένας του Umm Qasr, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο μεταξύ, με μηδενική αντίσταση συνεχίζεται η προέλαση της 7ης αμερικανικής ταξιαρχίας στο εσωτερικό του Ιράκ, η οποία λετουργεί ως εμπροσθοφυλακή της 3ης μεραρχίας πεζικού, με τις φάλαγγες των αρμάτων της να έχουν εισχωρήσει έως και 150 χιλιόμετρα στην έρημο και με άξονα τη Βαγδάτη.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η 3η μεραρχία κινείται μέσω της ερήμου με κατεύθυνση τη Βαγδάτη, αποφεύγοντας τις κατοικημένες περιοχές, με τα επιθετικά ελικόπτερα να προπορεύονται.

Παράλληλα, δεν φαίνεται για την ώρα να υπάρχει διάνοιξη τρίτου μετώπου μέσω ρίψης αλεξιπτωτιστών της επίλεκτης 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας στο Β. Ιράκ.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι μάχες για την κατοχή των πετρελαιοπηγών τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Ιράκ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τουλάχιστον 30 πετρελαιοπηγές φέρονται να έχουν πυρποληθεί από τους Ιρακινούς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μάχη για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ.

Εξάλλου και σύμφωνα με δημοσιεύματα του CΝΝ, Ιρακινοί στρατιώτες παραδίδονται σε Βρετανούς στρατιώτες, δίχως όμως να έχει διευκρινισθεί ο αριθμός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμείωτοι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί τόσο στην ιρακινή πρωτεύουσα όσο και σε ορισμένες άλλες πόλεις-κλειδιά.

Ο επόμενος αντικειμενικός σκοπός των βρετανικών στρατευμάτων θεωρείται η κατάληψη της πόλης Basra, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, για την κατοχή της οποίας διεξάγονται ήδη σκληρές μάχες.

Η κατάληψη της Basra θεωρείται το πρώτο βήμα για την προώθηση προς την ιρακινή πρωτεύουσα από τα ανατολικά, ενώ σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters τεράστιες εκρήξεις ακούγονται από την κατεύθυνση της πόλης.

Εξάλλου, τις πρώτες απώλειες καταγράφουν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, ύστερα από την πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου, τύπου CH 46, στο οποίο επέβαιναν 12 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους οποίους επέζησαν μόνο 4 Βρετανοί, σύμφωνα με νέο τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η πτώση οφείλεται σε εχθρική ενέργεια, ενώ το συμβάν συνέβη 9 περίπου μίλια βόρεια της ιρακινοκουβετιανής μεθορίου.

Στο μεταξύ, επιφυλάξεις εκφράζονται για την κατάσταση της υγείας του Σαντάμ, καθώς δημοσίευμα της ”Washington Post” υποστηρίζει ότι ο Ιρακινός ηγέτης πιθανόν να έχει πληγωθεί, ύστερα από τις χθεσινές, χειρουργικού τύπου, επιθέσεις από αέρος.

Εξάλλου, οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις βομβάρδισαν με σφοδρότητα την πόλη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή της πρωτεύουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v