Φοβίζει τις ευρωαγορές η διάρκεια του πολέμου

Χαμηλότερα έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την προειδοποίηση Μπους, ότι ο πόλεμος με το Ιράκ ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο και να είναι πιο δύσκολος απ’ όσο ορισμένοι προβλέπουν.

Χαμηλότερα έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με μόνη εξαίρεση το Λονδίνο, μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ότι ο πόλεμος με το Ιράκ ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο και να είναι πιο δύσκολος απ’ όσο ορισμένοι προβλέπουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσει τις επιπτώσεις μίας πολεμικής διαμάχης για την οικονομία της Ευρωζώνης, αν και είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις χρηματιστηριακές αγορές σε περίπτωση κρίσης.

Η μετοχή της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Ευρώπης, δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση ομολόγων και μετοχών η αξία των οποίων θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ. Πιέσεις για τον ίδιο λόγο δέχθηκε και η μετοχή της Munich Re.

Ορισμένοι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές μετοχών εταιριών τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται λιγότερο από την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη, όπως εταιριών τροφίμων, αναψυκτικών και φαρμακοβιομηχανιών.

Αποτέλεσμα της στροφής σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, ήταν η ενίσχυση των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρίας τροφίμων στον κόσμο Nestle, της βρετανικής βιομηχανίας ζάχαρης Tate & Lyle και της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης Novatris.

Οριακά υψηλότερα έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.765,70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,01%. Χαμηλότερα έκλεισε το χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,51% στις 2.794,83 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται αυτή την ώρα και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το δείκτη DAX να βρίσκεται κατά 1,41% χαμηλότερα, στις 2.578,23 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v