Βομβαρδισμοί-σοκ στη Βαγδάτη (update)

Με νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πριν από λίγο οι συμμαχικές δυνάμεις την αγορά της Βαγδάτης. Πάνω από 50 οι νεκροί ανακοινώνουν τα αραβικά δίκτυα. Δεν απέχει πολύ η σύγκρουση με την προεδρική Φρουρά του Σαντάμ, ανακοίνωσαν οι συμμαχικές δυνάμεις. Προειδοποιεί τη Συρία ο Ράμσφελντ.

Βομβαρδισμοί-σοκ στη Βαγδάτη (update)
Με νέους βομβαρδισμούς έπληξαν οι συμμαχικές δυνάμεις την αγορά της Βαγδάτης, ενώ τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για πάνω από 50 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, νέες εκρήξεις έπληξαν το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ το Αλ Τατζίρα κάνει λόγο για 51 νεκρούς και 49 τραυματίες, ενώ οι έρευνες για τυχόν επιζώντες συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του πριν από λίγο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προειδοποίησε τη Συρία ότι η παράδοση στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ θα θεωρηθεί ”εχθρική ενέργεια”.

Οι παραδόσεις αυτές απειλούν άμεσα τη ζωή των στρατιωτών της συμμαχίας, δήλωσε ο Ράμσφελντ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο. Φορτία στρατιωτικού υλικού περνούν στο Ιράκ από τη γειτονική Συρία, διευκρίνισε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι η συριακή κυβέρνηση θα είναι υπόλογος στις ΗΠΑ για τις ”εχθρικές αυτές πράξεις”.

Ο Ράμσφελντ κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι ”δεν βοηθάει” τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ και προειδοποίησε τη χώρα να μην εισάγει στρατιωτικό προσωπικό στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου, λέγοντας ότι οι δυνάμεις αυτού του είδους θα θεωρηθούν από τις αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις μαχητές και θα έχουν την ανάλογη μεταχείριση.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Μάικ Τζόνσον, προειδοποίησε ότι δεν ειναι μακριά η σύγκρουση με την προεδρική φορυρά του Σαντάμ, ενώ ανώνυμη βρετανική πηγή επεσήμανε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν διαθέτουν προς το παρόν τη συντριπτική υπεροχή ώστε να διεξάγουν πόλεμο εντός της Βαγδάτης.

Ειδικότερα, ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Μάικ Τζόνσον, σχολίασε ότι η μάχη με τις επίλεκτες δυνάμεις του Σαντάμ δεν απέχει πολύ, ενώ σχολιάζοντας τα περί ”βαλτώματος” των συμμαχικών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι οι στρατοί δεν μπορούν να κινούνται διαρκώς χωρίς να σταματούν για ανασυγκρότηση και προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, οι αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις μπορούν να περικυκλώσουν τη Βαγδάτη μέσα σε λίγες ημέρες, δεν διαθέτουν όμως τη συντριπτική υπεροχή που απαιτείται για να διεξάγουν τον πόλεμο μέσα στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

Το καίριο ζήτημα είναι ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν σε οδομαχίες, τόνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η άσκηση πίεσης ώστε να καταρρεύσει το καθεστώς, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ενδιαφέρον παράδειγμα για το πόσο δύσκολη θα είναι η πτώση της Βαγδάτης, είναι η περίπτωση της Βασόρα.

Εξάλλου, το σχεδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ καλούνται τώρα να υπερασπιστούν οι συμμαχικές δυνάμεις, ύστερα από τις αντιδράσεις που εγείρονται στην Ουάσιγκτον σχετικά με λανθασμένους υπολογισμούς.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς παραδέχτηκε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις είναι αυτές που ”κάνουν τη διαφορά”, για τις οποίες γνώριζαν μεν την ύπαρξή τους, αλλά όχι και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Παράλληλα, νέα απόρρητη έκθεση της CIA προειδοποιεί ότι οι ιρακινές αυτές δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή στις συμμαχικές δυνάμεις, κυρίως μέσω της τακτικής ”hit and run”.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, βομβαρδιστικό Β-2 έριξε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δύο μεγάλης ισχύος βόμβες ”καταφυγίων” 2.086 κιλών εναντίον σημαντικής μονάδας του δικτύου επικοινωνιών του Ιράκ στο κέντρο της Βαγδάτης. Εκτιμάται ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται αυτές οι πολύ ισχυρές βόμβες σε στόχους στη Βαγδάτη.

Την ίδια στιγμή, ο ιρακινός υπουργός Τύπου προειδοποίησε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα ηττηθούν στη Βαγδάτη, ακόμη και αν διπλασιάσουν τα στρατεύματά τους στην περιοχή.

Εξάλλου, ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δήλωσε ότι δεν έχει εκπλαγεί από τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι ιρακινοί στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου. ”Δεν νομίζω ότι εκπλαγήκαμε με οτιδήποτε. Περιμέναμε να συμβεί αυτό, δηλαδή μία σθεναρή αντίσταση αυτών που είναι πιστοί στον Σαντάμ, αυτών που οφείλουν την ύπαρξή τους στο καθεστώς και που έχουν τρομοκρατήσει τον πληθυσμό”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στο Ιράκ όταν τελειώσει ο πόλεμος, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ”εμείς οι ίδιοι ενδιαφερόμαστε να δούμε εάν η αιτία για τον πόλεμο αυτό ήταν ή όχι δικαιολογημένη.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v