Οι πολεμικές ανησυχίες ρίχνουν τις ευρωαγορές

Αεροπορικές, ασφαλιστικές και αυτοκινητοβιομηχανίες, οδήγησαν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ένας παρατεταμένος πόλεμος με το Ιράκ.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνεται η αγωνία για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην παγκόσμια οικονομία ένας μακροχρόνιος πόλεμος με το Ιράκ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος και νέο κύμα τρομοκρατίας θα μπορούσαν να υποσκάψουν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές. Το ΔΝΤ επισήμανε επιπλέον ότι μία σημαντική υποχώρηση του δολαρίου ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τις αγορές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault, Volkswagen, Porche και DaimlerChrysler ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων, καθώς η προειδοποίηση της γαλλικής Renault περί επιβράδυνσης της ζήτησης εξαιτίας του πολέμου, άσκησε σημαντικές πιέσεις στον κλάδο.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις αεροπορικές εταιρίες, μετά την ανακοίνωση της Air France ότι μείωσε τις πτήσεις κατά 7% και ανέβαλε την παράδοση επτά αεροσκαφών, εξαιτίας του πολέμου. Αποτέλεσμα της δήλωσης, ήταν η σημαντική υποχώρηση και των μετοχών της εταιρίας παραγωγής αεροσκαφών EADS.

Νέα υποχώρηση πραγματοποίησαν οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, Allianz, Axa και Aegon, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρίας Munich Re, που ήταν χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Με απώλειες της τάξεως του 1,69% έκλεισε το Λονδίνο, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.729,10 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 2,32% έκλεισε και το Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 στις 2.722,84 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται αυτή την ώρα και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 1,75%, στις 2.534,12 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v