Τέρμα για τα καλά ο... ”περίπατος”! (update 2)

Ενισχύσεις 100.000 αμερικανών στρατιωτών (!) θα σταλούν στο Ιράκ, ως το τέλος Απριλίου, αφου έγινε σαφές οτι τα σχέδια για γρήγορο πόλεμο δεν αποδίδουν. Παραίτηση-βόμβα από τον Ρίτσαρντ Πέρλ, τον θεωρούμενο ως ”αρχιτέκτονα” της επιθετικής αμερικανικής στρατηγικής, εναντίον του Ιράκ και όχι μόνον. Σφοδρός βομβαρδισμός απόψε στη Βαγδάτη

Τέρμα για τα καλά ο... ”περίπατος”! (update 2)
Καταιγισμός εξελίξεων απόψε σε όλα τα μέτωπα. Ενω η Βαγδάτη βομβαρδίζεται εκ νέου με σφοδρότητα, που θυμίζει ”σόκ και δέος”, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν στην Ουάσιγκτον, οτι έως το τέλος Απριλίου θα σταλούν στο Ιράκ συνολικά άλλοι 100.000 στρατιώτες, σχεδόν διπλασιάζοντας τις διαθέσιμες αμερικανικέςδυνάμεις εδάφους!

Την ίδια σχεδόν ώρα, ο θεωρούμενος ως αρχιτέκτωνας της στρατηγικής ”προληπτικών κτυπημάτων” των ΗΠΑ και ”πατέρας” της εισβολής στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Πέρλ, αναγκαζόταν να υποβάλλει την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου στο Συμβούλιο Αμυντικής Πολιτικής!

Η παραίτηση σχετίζεται με κατηγορίες εναντίον του για ”διαπλοκή” με εταιρίες και φιλικές κυβερνήσεις, έρχεται όμως σε μια στιγμή που αναπόφευκτα δημιουργεί την αίσθηση οτι δεν είναι άσχετη με την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις στο Ιρακ, ενω ερμηνεύεται ως νίκη της πλευράς των ”περιστερών” της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Σημειωτέον οτι η απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους ανακοινώνεται μετά απο κατηγορίες επωνύμων ειδικών για λανθασμένο σχεδιασμό, αλλά και μετά από δήλωσεις ενός εκ των στρατηγών που βρίσκονται στο Ιράκ, του στρατηγού Γουάλας, που είπε μεταξύ άλλων στη Washington Post ”δεν είχαμε σχεδιάσει και προετοιμαστεί για τέτοιο πόλεμο”, προσθέτωντας οτι αρχίζει να φαίνεται πως θα κρατήσει περισσότερο απ ότι αναμενόταν!

Πάντως, σε πέντε με δέκα ημέρες αναμένεται τα αμερικανικά στρατεύματα να περικυκλώσουν τη Βαγδάτη, όπως δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Άμυνας, ύστερα από την κοινή διαβεβαίωση Μπους-Μπλερ ότι ο πόλεμος θα λήξει όταν ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ.

Ο ιρακινός υπουργός Αμυνας Σουλτάν Χάσεμ Αχμεντ διαβεβαίωσε σήμερα οτι η Βαγδάτη είναι ”απόρθητη”, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι πρώτες αμερικανικές μονάδες βρίσκονται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από τις πύλες της πόλης. Ο ιρακινός υπουργός είπε στη συνέχεια ότι αναμένει τα αμερικανικά στρατεύματα να περικυκλώσουν την Βαγδάτη σε 5 έως 10 ημέρες.

Εξάλλου, νωρίτερα οι Μπους και Μπλερ υπενθύμιζαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Καμπ Ντέηβιντ ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα λήξει όταν θα ολοκληρωθεί ο στόχος της ανατροπής του Σαντάμ ανεξάρτητα από κόστος και χρόνο.

Περισσότερο κουρασμένος, αλλά και, όπως πάντα, γλαφυρός ο Αμερικανός πρόεδρος (”Η γροθιά του τρόμου που πνίγει τον ιρακινό λαό χαλαρώνει”), και πολύ πιο στρατηγικός και αναλυτικός ο Βρετανός πρωθυπουργός, επιχείρησαν να δώσουν το στίγμα των επιχειρήσεων, αλλά και να σκιαγραφήσουν το μεταπολεμικό Ιράκ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο μίνι απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας των συμμαχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων έγινε από τον Τ. Μπλερ, ο οποίος, σε διαφορετικά σημεία της ομιλίας του, σημείωσε τα εξής: ”Είμαστε 75 χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη, έχουμε ανοίξει και δεύτερο μέτωπο στο Βόρειο Ιράκ, διασφαλίσαμε τα πετρελαϊκά πεδία στο νότιο Ιράκ, έχει ανοίξει ο δρόμος για ανθρωπιστική βοήθεια”.

Ως απάντηση στην κοινή εμφάνιση Μπλερ και Μπους, η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τον Σαντάμ να προεδρεύει συνόδου με τους στενούς του συνεργάτες, στην οποία συμμετείχαν ο δευτερότοκος γιος του Σαντάμ, Κουρσάι, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ. Νωρίτερα, το Αλ Τατζίρα έκανε λόγο για κατάρριψη και νέου Apache.

Από την πλευρά τους, οι Μπλερ και Μπους τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν γνωρίζουν πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε πως η 24ωρη κάλυψη του πολέμου δημιουργεί την εντύπωση πως ο πόλεμος διαρκεί ήδη ”έναν αιώνα”.

Εξάλλου, ο Τόνι Μπλερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός διασφάλισης των πετρελαιοπηγών του Νοτίου Ιράκ, ενώ δεσμεύτηκε πως ο φυσικός πλούτος της χώρας θα χρησιμοποιηθεί υπέρ του ιρακινού λαού.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας ”πετρέλαιο αντί τροφίμων”, το οποίο θα πρέπει να επανεργοποιηθεί, ζητώντας μάλιστα από τον ΟΗΕ να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ, δήλωσε πως δεν έχει καμία ένδειξη από τις συμμαχικές δυνάμεις ότι το Ιράκ χρησιμοποίησε απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής.



Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν και δεύτερο μέτωπο στο Ιράκ με τη ρίψη χιλίων αλεξιπτωτιστών στα βόρεια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο κεντρικό Ιράκ και συνεχίζουν να πλήττουν από αέρος κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας στη Βαγδάτη, αλλά και θέσεις της Προεδρικής Φρουράς.

Πάντως, στελέχη του Πενταγώνου αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα σύντομης ολοκλήρωσης του πολέμου, μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντίσταση που συναντούν από τις ιρακινές δυνάμεις, κάτι που παραδέχθηκε ουσιαστικά και ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι ”ίσως χρειασθεί λίγο περισσότερος χρόνος”.

Νωρίτερα, Kούρδοι μαχητές κατέλαβαν ιρακινή θέση την οποία είχαν εγκαταλείψει τα ιρακινά στρατεύματα στο δρόμο που οδηγεί στο Κιρκούκ, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ που οι κουρδικές δυνάμεις περνούν την ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το αυτόνομο Κουρδιστάν από το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ανεπίκαιρες τις βρετανικές προτάσεις για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου σε ”μια περίοδο όπου ο πόλεμος στο Ιράκ ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μαζικών κυμάτων προσφύγων”, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στις Βρυξέλλες Ντικ Οοστινγκ.

Νέοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στην περιφέρεια της Βαγδάτης, με την ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα να βάλει με πυκνά πυρά εναντίον των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών, όπως τόνισαν δημοσιογραφικές πηγές από την ιρακινή πρωτεύουσα.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v