Κάλυψη χαμένου χρόνου θέλουν οι ”σύμμαχοι”

Η καλυτέρευση του καιρού θα βοηθήσει τις αγγλοσαξονικές δυνάμεις να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο στα κύρια μέτωπα στο Ιράκ, ενώ σε 24 και 28 ανέρχεται ο αριθμός των Αμερικανών νεκρών και τραυματιών αντίστοιχα. Νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη. Προπομπός ισχυρότερων δυνάμεων θεωρούνται οι 1.000 αλεξιπτωτιστές στο Β. Ιράκ.

Κάλυψη χαμένου χρόνου θέλουν οι ”σύμμαχοι”
Να καλύψουν τον χαμένο χρόνο θα επιδιώξουν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις εντός των επόμενων τριών ημερών, επιταχύνοντας την προέλαση στο έδαφος του Ιράκ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Κατάρ.

Η σφοδρή αμμοθύελλα που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιράκ, ανέκοψε εν μέρει την προώθηση των ”δυτικών” δυνάμεων, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα στις πτήσεις των ελικοπτέρων.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης οι νεκροί στρατιώτες των ΗΠΑ ανέρχονται σε 24, ενώ οι τραυματίες σε 28.

Μάλιστα, από το σύνολο των 24, οι 19 βρήκαν τον θάνατο από εχθρικές ενέργειες, ενώ οι υπόλοιποι από φίλια πυρά ή ατυχήματα.

Εξάλλου, 22 Βρετανοί, οι σημαντικότεροι σύμμαχοι των Αμερικανών, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ως νεκροί ή αγνοούμενοι.

Παράλληλα, δύο νέες εκρήξεις ακούστηκαν στη Βαγδάτη, όμως δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ σειρήνες ήχησαν το πρωί στο Κουβέιτ, ύστερα από την καταστροφή δύο ιρακινών πυραύλων Scud από συστήματα Patriot.

Στο μεταξύ, βρετανικές δυνάμεις κατέστρεψαν στην περιοχή της Βασόρας τουλάχιστον 14 ιρακινά άρματα και αδιευκρίνιστο αριθμό οχημάτων, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Σημειώνεται ότι 1.000 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν σε περιοχές του Β. Ιράκ, εγκαινιάζοντας το δεύτερο μέτωπο, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η παραπάνω δύναμη θα αποτελέσει προπομπό για την κύρια δύναμη.

Οι αλεξιπτωτιστές, που οργανικά ανήκουν στην 173η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών έχουν στρατοπεδεύσει σε ένα παλαιό ιρακινό αεροδρόμιο, στο οποίο θα μεταφερθούν τα βαρέα όπλα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός των ανδρών.

Εξάλλου, με χθεσινή δήλωση του σε υποεπιτροπή της Βουλής των αντιπροσώπων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγκάσουν τον Σαντάμ να εγκαταλείψει την εξουσία για να παραδώσουν την εξουσία στον ΟΗΕ, αφού επιθυμούν να έχουν ”κυρίαρχο έλεγχο” στη μελλοντική κατάσταση στο Ιράκ.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v