Ευρωαγορές: Η προσοχή στο Ιράκ

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, ύστερα από τη χθεσινή υποχώρηση στη Wall Street και τις στρατιωτικο- πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ να βρίσκονται για άλλη μια συνεδρίαση στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, ύστερα από τη χθεσινή υποχώρηση στη Wall και τις εξελίξεις στο Ιράκ να βρίσκονται για άλλη μια συνεδρίαση στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Στις στρατιωτικές εξελίξεις, το αποκαλούμενο βόρειο μέτωπο ενισχύουν οι δυνάμεις των ”δυτικών”, μεταφέροντας αεροπορικώς τα βαρέα όπλα και τον εξοπλισμό της 1ης μεραρχίας πεζικού.

Εξάλλου, 100.000 άνδρες θα μεταφερθούν ως ενισχύσεις στην περιοχή μέχρι το τέλος του επόμεμου μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών του Πενταγώνου, δεδομένο που καταδεικνύει πως οι εξελίξεις δεν συμβαδίζουν με τους αρχικούς σχεδιασμούς, όπως σχολιάζουν οι στρατιωτικούς αναλυτές.

Παράλληλα, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου από το Συμβούλιο Αμυντικής Πολιτικής κατέθεσε ο Ρ. Περλ, ο οποίος θεωρείται, μεταξύ άλλων ως ο αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ιράκ.

Αρνητικά λειτουργεί πάντως στην ψυχολογία των επενδυτών, η χθεσινή υποχώρηση που σημείωσαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street.

Ανησυχία αναφορικά με τη διάρκεια των συγκρούσεων προκαλεί επίσης η δήλωση του προέδρου Μπους ότι ”ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να κερδίσουμε”.

Στα εταιρικά νέα, απώλειες σημειώνει η μετοχή της φαρμακευτικής BASF, ενώ ανάλογα κινούνται οι τίτλοι της British Airways, ύστερα από την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.

Απώλειες σημειώνει και η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Vontobel, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα ”δώσει” μειωμένο μέρισμα για τη χρήση του 2002.

Στις 3.743 μονάδες κινείται ο δείκτης FTSE 100, καταγράφοντας κέρδη 0,38%, ενώ απώλειες 0,6% σημειώνει ο DAX, στις 2.568 μονάδες.

Εξάλλου, κέρδη 0,35% σημειώνει ο CAC 40, στις 2.732 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v