Βόμβες σε Βαγδάτη και... Ουάσιγκτον ! (update)

Ενισχύσεις 100.000 αμερικανών στρατιωτών αναμένονται στην περιοχή του Ιράκ μέχρι τέλος Απριλίου. Παραίτηση- βόμβα του ”αρχιτέκτονα” της επίθεσης Ρίτσαρντ Περλ. Κουρδικές δυνάμεις προσεγγίζουν το Κιρκούκ, στο Β. Ιράκ, ενώ συνεχίζεται το ”σφυροκόπημα” της Βαγδάτης.

Βόμβες σε Βαγδάτη και... Ουάσιγκτον ! (update)
Επιπρόσθετες ενισχύσεις της τάξεως των 100.000 ανδρών αναμένεται να συνδράμουν τις ήδη υπάρχουσες αγγλοσαξονικές δυνάμεις μέχρι τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων του Πενταγώνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων δυνάμεων θα αποτελεί τεθωρακισμένες μεραρχίες και γενικότερα μηχανοκίνητες μονάδες, ενώ καθοδόν προς το Ιράκ βρίσκεται η ”ψηφιακή” 4η μεραρχία πεζικού, αν και όπως τονίζεται σχετικώς, δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακή πριν την 10η Απριλίου, το νωρίτερο.

Στρατιωτικοί αναλυτές εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για την τροπή των εξελίξεων υπογραμμίζοντας την αδυναμία των ήδη υπαρχόντων στρατιωτικών δυνάμεων να προκαλέσουν ”Σοκ και Δέος” στο Ιράκ.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η παραίτηση του Ρ. Περλ από τη θέση του προέδρου του συμβουλίου αμυντικής πολιτικής, με αφορμή κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του για φαινόμενα ”διαπλοκής”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρ. Περλ θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής ”προληπτικών κτυπημάτων” των ΗΠΑ και ”πατέρας” της εισβολής στο Ιράκ, ενώ η παραίτησή του συνδέθηκε άμεσα με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Παράλληλα η παραίτηση ερμηνεύεται από αναλυτές ως νίκη της πλευράς του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ.

Στο μεταξύ νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν τη Βαγδάτη σήμερα το πρωί, ενώ στο στόχαστρο των ”δυτικών” βρέθηκαν κέντρα τηλεπικοινωνιών, και διοίκησης.

Στο μεταξύ, άλλοι 12 Αμερικανοί πεζοναύτες θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με δηλώσεις ομοεθνών αξιωματικών.

Παράλληλα, ενισχύεται το αποκαλούμενο βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, αφού τμήματα και βαρύς εξοπλισμός της 1ης αμερικανικής μεραρχίας πεζικού καταφθάνουν αεροπορικώς στα αεροδρόμια που κατέλαβαν οι 1.000 αλεξιπτωτιστές της 173ης ταξιαρχίας.

Το ενδιαφέρον προκαλεί επίσης report της CIA στο οποίο τονίζεται, ότι οι αντάρτικες δυνάμεις του Ιράκ αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγγλοσαξονικές στρατιωτικές μονάδες.

Εξάλλου, αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού προβλέπουν ότι τις επόμενες 48 - 72 ώρες μπορεί να διεξαχθεί στρατηγικής σημασίας μάχη γύρω από την πόλη Καρμπαλά, η οποία βρίσκεται νότια της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, δύο νάρκες εξερράγησαν κοντά στο λιμάνι της Umm Qasr, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αυστραλών ενόπλων δυνάμεων, δίχως πάντως να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες.

Σημειώνεται ότι 28 Αμερικανοί βρήκαν το θάνατο έως τώρα στον πόλεμο με το Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του Πενταγώνου, εκ των οποίων οι 22 σκοτώθηκαν από εχθρικές ενέργειες, ενώ οι υπόλοιποι από ατυχήματα και φίλια πυρά.

Εξάλλου, σύφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, Κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Κιρκούκ, δίχως να έχουν επιχειρήσει επιθέσεις εναντίον της πόλης.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News οι Ιρακινές δυνάμεις στην Βασόρα άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, οι οποίοι επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι δηλώσεις του Αμερικανού ανώτατου αξιωματικού W. Wallas, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις τακτικές ανταρτοπόλεμου που εφαρμόζουν οι Ιρακινοί, αλλά και από τις εκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού τους.

Μάλιστα παρατήρησε ότι οι Ιρακινοί έχουν μεταβάλλει τον τρόπο που πολεμούν σε σχέση με το 1991, στην Καταιγίδα της Ερήμου.

Στο μεταξύ, 33 αγγλοσαξονικά άρματα μάχης κατάστράφηκαν από εχθρικές ενέργειες στο κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού τύπου, Αλ Σαχάφ.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v