Ε.Ε.: Μέτρα για προστασία των αεροπορικών εταιριών

Τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίζει τη χορήγηση αποζημίωσης σε ευρωπαϊκές αεροπορικές που πλήττονται από τον πόλεμο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, εξετάζοντας την πρόταση του Έλληνα υπουργού για ”προστασία” της ευρωπαϊκής αεροπολοΐας.

Ε.Ε.: Μέτρα για προστασία των αεροπορικών εταιριών
Τη λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του πολέμου στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από εισήγηση του Έλληνα υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστου Βερελή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ελληνικής προεδρίας που ενέκρινε το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., αφορούν τη δυνατότητα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής να αποφασίζει τη χορήγηση αποζημίωσης κατά περίπτωση, στις αεροπορικές εταιρίες που χάνουν πτήσεις λόγω κλεισίματος εναέριου χώρου εξαιτίας του πολέμου.

Επίσης, η Ε.Ε. παρακολουθεί την κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά και θα προχωρεί σε άμεσες ενέργειες, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, εάν δηλαδή έχουμε περιπτώσεις καταγγελίας ασφαλιστηρίων συμβολαίων ή εξαιρετικής αύξησης των τελών ασφαλιστικού κινδύνου.

Τα κράτη-μέλη θα αναλαμβάνουν το κόστος που προκύπτει από τη λήψη μέτρων προστασίας από έκνομες ενέργειες στα αεροδρόμια.

Θα εφαρμόζουν ευέλικτους κανόνες σχετικά με τα ”slots” (διαθέσιμος χρόνος χρήσης στα αεροδρόμια–χρονοθυρίδες) και, κυρίως, την προσωρινή αναβολή εφαρμογής του κανόνα ”Use it or loose it”, λόγω ανωτέρας βίας.

Η ελληνική προεδρία πρότεινε, επίσης, να προχωρήσει ταχύτατα η πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αθέμιτες πρακτικές τρίτων χωρών στις αερομεταφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v