Κλιμάκωση μαχών στο κεντρικό Ιράκ και τη Βασόρα

Bομβαρδισμοί στο κέντρο και τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς και στη Μοσούλη. Σκληρές μάχες στη Nasiriya, τη Samaway και τη Βασόρα, με τους Βρετανούς να υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το δυτικό τμήμα της τελευταίας. Στην Ευρώπη ο Κ. Πάουελ αυτή την εβδομάδα για σύσφιγξη διπλωματικών σχέσεων.

Κλιμάκωση μαχών στο κεντρικό Ιράκ και τη Βασόρα
Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα της Βαγδάτης και των περιχώρων της καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους βομβαρδισμούς να επικεντρώνονται κυρίως σε συγκεντρώσεις στρατευμάτων της επίλεκτης φρουράς.

Παράλληλα, αγγλοσαξονικά αεροσκάφη έπληξαν τη Μοσούλη και άλλες περιοχές στο Β. Ιράκ, ενώ 1.000 περίπου Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν σε Κούρδους αντάρτες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CΝΝ.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων τουλάχιστον 8.000 ”έξυπνες” βόμβες έχουν ριφθεί, ενώ μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους ανήλθε στις 3.000.

Παράλληλα, τμήματα της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ κατέλαβαν αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Najaf, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρέος υλικού, όταν εκκαθαρισθεί από νάρκες.

Εξάλλου, σκληρές μάχες πραγματοποιούνται στις πόλεις Nasiriya και Samaway, αλλά και στη Βασόρα, ενώ βρετανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ελέγχουν τα δυτικά περίχωρα της τελευταίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CΝΝ.

Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου του Ιράκ υποστήριξε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 43 στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες, καταστρέφοντας παράλληλα 13 τεθωρακισμένα οχήματα και καταρρίπτοντας 4 επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να στείλει 6 ειδικούς στον Κόλπο για να προσφέρουν βοήθεια στην αμερικανοβρετανική συμμαχία, αναλύοντας και αξιολογώντας τις ζημιές από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Στο διπλωματικό πεδίο, επίσκεψη σε χώρες της Ευρώπης και στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο Κ. Πάουελ, σε μια προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και συγκεκριμένων χωρών, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η βρετανική ”Daily Mirror” ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει τον Π. Αρνέτ, ύστερα από την απόλυσή του από το ΝBC, λόγω των δηλώσεών του σχετικά με την τακτική των στρατηγών στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v