Νιγηριανή... ανάσα στην τιμή του αργού

Περιορίσθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά στην ομαλή διακίνηση πετρελαίου, καθώς ανεστάλησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Νιγηρία, που απειλούσαν με νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Νιγηριανή... ανάσα στην τιμή του αργού
Ανακόπηκε σήμερα η ανοδική πορεία του πετρελαίου, καθώς το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Νιγηρίας αποφάσισε να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που απειλούσαν με νέα μείωση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, το σωματείο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην τριήμερη απεργία που είχε εξαγγείλει, καθώς συμφώνησε με την κυβέρνηση σε αυξήσεις μισθών της τάξεως του 12,5%.

Από τα 2,2 εκατ. βαρέλια που η Νιγηρία είναι ικανή να παράγει ημερησίως, η παραγωγή έχει το τελευταίο διάστημα περιοριστεί σε 1,4 εκατ. βαρέλια.

Η περικοπή της παραγωγής, αλλά και η πιθανή εξακολούθηση της κατάστασης αυτής για αρκετές εβδομάδες οφείλονται σε διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι ξένες εταιρίες που λειτουργούν τις πετρελαιοπηγές έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ασταθής για να επιστρέψουν στην περιοχή.

Η εκδήλωση της κρίσης στη Νιγηρία, διαρκούντος του πολέμου στο Ιράκ, επιτείνει την ανησυχία των επενδυτών, παρατηρούν αναλυτές, καθώς το Ιράκ μαζί με τη Νιγηρία αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής ”μαύρου χρυσού”.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια Μαΐου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έφτασε νωρίτερα την Τρίτη να υποχωρεί έως και κατά 2,3%, στα 26,55 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v