”Βουτιά” στις ευρωπαϊκές αγορές

Για τέταρτη μέρα συνέχισαν να υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν βλέπουν μία σύντομη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, ενώ η νέα άνοδος του ευρώ δυσχεραίνει τη θέση των ευρωπαϊκών εταιριών που εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, τα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών τον Μάρτιο.

Το γεγονός ότι οι οικονομίες παραμένουν αποδυναμωμένες, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες γεωπολιτικούς κινδύνους, λειτουργούν ανασταλτικά στην ψυχολογία των επενδυτών, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες όπως η Aegon, η Swiss Re, η Axa, η Royal & Sun Alliance και η Munich Re οδήγησαν την πτώση, καθώς η υποχώρηση των τιμών των μετοχών μειώνει την αξία του χαρτοφυλακίου τους και λειτουργεί ανασταλτικά για τα κέρδη τους.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο, αρχής γενομένης από τη μετοχή της Commerzbank, που ανακοίνωσε νέες περικοπές στις θέσεις εργασίας, ενώ απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της HVB Group, μετά την μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή της εταιρίας από την Deutsche Bank.

Οι μετοχές των εταιριών κατασκευής μικροτσίπ STMicroelectronics, ASML και Infineon Technologies υποχώρησαν, μετά την δήλωση της βιομηχανικής ένωσης ημιαγωγών, ότι ο ρυθμός των πωλήσεων επιβραδύνθηκε παγκοσμίως κατά τον Φεβρουάριο.

Χαμηλότερα βρέθηκε και η μετοχή του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal, ενάντια στην οποία κατέθεσε αγωγή ο αμερικανικός όμιλος Liberty Media, με την κατηγορία παραπλάνησης της αγοράς σχετικά με την οικονομική της κατάσταση.

Με απώλειες της τάξεως του 2,57% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, διαμορφούμενος στις 3.613,30 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 4,19% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.618,46 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 3,94%, στις 2.421,60 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v