Σφυροκοπούνται οι επίλεκτοι του Σαντάμ (update)

Τις επίλεκτες δυνάμεις του Σαντάμ στα περίχωρα της Βαγδάτης έχουν ως στόχο οι νέοι σφοδροί συμμαχικοί βομβαρδισμοί. Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σε πόλεις 110 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, αλλά και στη Βασόρα. Τη σκληρή αντίσταση του λαού τόνισε Ιρακινός αξιωματούχος. Πόλεμος Ραμσφλεντ-στρατηγών.

Σφυροκοπούνται οι επίλεκτοι του Σαντάμ (update)
Συνεχές σφυροκόπημα υφίστανται οι επίλεκτες μεραρχίες του Σαντάμ στη Βαγδάτη, την ώρα που σκληρές μάχες διεξάγονται στο κεντρικό Ιράκ και τη Βασόρα, ενώ την παλλαϊκή άμυνα που επιδεικνύουν ακόμα και οι βεδουίνοι, τόνισε Ιρακινός αξιωματούχος.

Αναλυτικότερα, σκληρό μάθημα στις αγγλοσαξονικές δυνάμεις δίνει ο ιρακινός στρατός, σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινού αξιωματούχου, ο οποίος τόνισε ότι το σύνολο του λαού, ακόμα και φυλές βεδουίνων -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- αντιστέκεται στους εισβολείς.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις των δυτικών γελοίες, γεγονός που διαφαίνεται από τις αντιφάσεις των δηλώσεών τους, υποστήριξε.

Εξάλλου, από νέους βομβαρδισμούς συνταρράσσεται η Βαγδάτη αυτή την ώρα, ενώ σκληρές μάχες διεξάγονται μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών σε πόλεις του κεντρικού Ιράκ.

Οι βομβαρδισμοί στοχεύουν σε συγκεντρώσεις επίλεκτων δυνάμεων του Σαντάμ (μεραρχίες της προεδρικής φρουράς) και σκοπεύουν να προλειάνουν το έδαφος για την τελική επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, σχολιάζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Παράλληλα, σημαντική βρετανική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της Βασόρα, δίχως όμως να διευκρινίζονται λεπτομέρειες, ενώ οι αιχμές της 7ης μονάδας ιππικού βρισκονται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με τον πόλεμο στο Ιράκ, τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται ένας αφανής ”πόλεμος” μεταξύ του Ντ. Ραμσφελντ και ομάδας στρατιωτικών, αναφορικά με το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για τη στασιμότητα στις επιχειρήσεις, επισημαίνει η ”Wall Street Journal”.

Αναλυτικότερα, με διαρροές προς τον αμερικανικό Τύπο οι ”Αμερικανοί στρατηγοί” αφήνουν να εννοηθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης συνδέονται ευθέως με την επιμονή του Ντ. Ραμσφενλτ να μην αποσταλούν ισχυρές δυνάμεις στο Ιράκ.

Τονίζουν, δηλαδή, ότι ο υπουργός Άμυνας άσκησε την επιρροή του προς αυτή την κατεύθυνση και ”επέβαλε” την άποψή του στους στρατιωτικούς κύκλους.

Στον Ντ. Ραμσφελντ καταλογίζουν, αναφέρεται στο δημοσίευμα, την υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των Ιρακινών και ότι ”παρενέβη ανοικτά” στο πεδίο των στρατηγών με σκοπό να μην εμπλακούν σημαντικές χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ, πράγμα που –κατά τους επικριτές του- δυστυχώς το κατάφερε.

Όπως όμως διεφάνη από τις εξελίξεις στο μέτωπο και συγκεκριμένα από την αντίσταση που επιδεικνύουν οι Ιρακινοί στις πόλεις και την εφαρμογή τακτικών ανταρτοπόλεμου, οι υπάρχουσες χερσαίες δυνάμεις κρίνονται ανεπαρκείς όχι μόνο για να καταλάβουν τη Βαγδάτη, αλλά και να συνεχίσουν την προέλαση.

Οι στρατιωτικοί τονίζουν επίσης ότι οι γραμμές επικοινωνιών των Αγγλοσαξόνων έχουν επιμηκυνθεί επικίνδυνα, το βόρειο μέτωπο ουσιαστικά δεν υφίσταται και ο Σαντάμ έχει την πολυτέλεια να ενισχύσει το νότιο μέτωπο, ενώ κρίσιμες πόλεις δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή των δυτικών.

Παράλληλα, υπονοούν ότι, αν στο μέτωπο υπήρχε η 4η μεραρχία πεζικού και ίσως η 1η τεθωρακισμένη, η καταστάση θα ήταν πολύ διαφορετική για τους Αγγλοσάξονες, όμως, όπως αφήνεται να διαφανεί, οι θέσεις Ράμσφελντ δεν άφησαν τέτοια περιθώρια.

Οι υποστηρικτές του υπουργού Αμύνης, τονίζει η ”Wall Street Journal”, είχαν την άποψη ότι η τεχνολογία θα αντικαθιστούσε το μέγεθος των δυνάμεων, ενώ ήλπιζαν σε μια εξέγερση του ιρακινού λαού εναντίον του Σαντάμ και την υποδοχή των Αμερικανών ως απελευθερωτών.

Οι στρατιωτικές πηγές, αλλά και ορισμένες μεγάλες εφημερίδες, όμως, αντιτείνουν ότι ο αγγλοσαξονικός στρατός υπολείπεται τουλάχιστον κατά 40.000 άνδρες, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται και σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα, αναφέρει η ”Wall Street Journal”, o Nτ. Ράμσφελντ επέλεξε να μην εμπλέξει δυνάμεις τη στιγμή που ο Σαντάμ ήταν με την ”πλάτη στον τοίχο” και θα έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα, δεδομένο που δεν υπήρχε το 1991, όταν αντιμετώπιζε ένα συνασπισμό κρατών.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v