Σε κατάληψη Βαγδάτης ποντάρει η Ευρώπη (update)

Διευρύνουν τα πρωινά τους κέρδη οι κυριότερες ευρωαγορές, καθώς η συμμαχική προέλαση προς τη Βαγδάτη, η πιθανή συντόμευση της διάρκειας του πολέμου, αλλά και η χθεσινή επίδοση της Wall Street, επαναφέρει την αισιοδοξία στους κόλπους των επενδυτών.

Τα αρχικά τους κέρδη διευρύνουν οι βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με αφορμή τα χθεσινά κέρδη της Wall, αλλά και την προέλαση των αγγλοσαξόνων προς τη Βαγδάτη.

Το ρυθμό της ανόδου δίνουν μέχρι αυτή την ώρα οι ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η Allianz, Axa και η Munich Re. Λίγη ώρα νωρίτερα, η μετοχή της Allianz κέρδιζε 5,3%, ενώ αυτή της AXA, 6,1%. Ο τίτλος της Munich Re κέρδιχε περίπου 6%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τίτλος της Daimler Chrysler, αφού οι πτώση στις πωλήσεις της εταιρίας ανακοινώθηκε για το μήνα Μάρτιο σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι αναμενόταν.

Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται η μετοχή της ΚLM, αφού η αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της.

Εξάλλου, ανοδο δείχνουν μέχρι αυτή την ώρα τα futures στις αμερικανικές αγορές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται στοις 18.00 ώρα Ελλάδας η ανακοίνωση των βιομηχανικών παραγγελιών, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει σημαντική κάμψη για τον Φεβρουάριο.

Στο μέτωπο των στρατιωτικών εξελίξεων, την πόλη Karbala περικύκλωσαν και υπερφαλάγγισαν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις, συνεχίζοντας παράλληλα την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη.

Μάλιστα στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ξεκινά η σημαντικότερη επιχείρηση του πολέμου, δηλαδή η επίθεση κατά της Ιρακινής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, Αμερικανή αιχμάλωτο στη Nasiriya απελευθέρωσαν οι δυτικές δυνάμεις, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στη Βασόρα μεταξύ Βρετανών και Ιρακινών στρατιωτών.

Ευρωπαίοι χρηματιστές υποστήριξαν για άλλη μια φορά ότι μια γρήγορη νίκη των δυτικών δυνάμεων θα λειτουργήσει υπέρ των αγορών προβλέποντας παράλληλα υψηλότερα επίπεδα για τις ευρωαγορές στη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερα αν η Wall Street, κινηθεί υψηλότερα.

Μάλιστα κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι μια περίοδος 4 - 6 εβδομάδων μέχρι την πλήρη κατάληψη του Ιράκ και της Βαγδάτης θεωρείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στις 3.727 μονάδες βρίσκεται ο δείκτης FTSE 100, σημειώνοντας κέρδη 1,17%, ενώ στις 2.543 μονάδες κινείται ο DAX, καταγράφοντας κέρδη 3,78%.

Εξάλλου, στις 2.706 μονάδες κινείται ο δείκτης CAC, σημειώνοντας κέρδη 2,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v