Παράδοση δυνάμεων-τριπλή εμφάνιση Σαντάμ (update3)

Τριπλή (μέσω αντιπροσώπου, τηλεοπτικού μηνύματος και περιπάτου(;) στη Βαγδάτη ήταν η σημερινή παρέμβαση Χουσεΐν. Παραδόθηκαν 2.500 άνδρες της επίλεκτης μεραρχίας ”Βαγδάτη”, την ίδια στιγμή που ύστερα από σκληρές μάχες οι Αγγλοσάξονες ελέγχουν πλήρως το αεροδρόμιο ”Σαντάμ”, νυν ”Βαγδάτη”.

Παράδοση δυνάμεων-τριπλή εμφάνιση Σαντάμ (update3)
Τρεις παρεμβάσεις μέσω της ιρακινής τηλεόρασης πραγματοποίησε σήμερα ο Σ. Χουσεΐν (την πρώτη δι’ αντιπροσώπου, τη δεύτερη μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ανεξακρίβωτης χρονολόγησης και την τρίτη δια περιπάτου (;) στο κέντρο της Βαγδάτης), ενώ υπό συμμαχική κατοχή τελεί το διεθνής αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα, στο νέο του μήνυμα ο ιρακινός πρόεδρος κάλεσε για μία ακόμα φορά τον ιρακινό λαό να αντισταθεί, ενώ, αν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ”μάχη της Βαγδάτης” δεν στάθηκε δυνατό να προσδιορισθεί ο χρόνος βιντεοσκόπησης του μηνύματος.

Παράλληλα, η ιρακινή τηλεόραση έδειξε αποσπάσματα από περίπατο του Σαντάμ στη Βαγδάτη, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες από τον ιρακινό λαό, χωρίς, ωστόσο, και εδώ να είναι δυνατή η διακρίβωση του χρόνου του συμβάντος.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, εξαθέσιο αεροσκάφος προσέκρουσε σε κτίριο της Β. Μασαχουσέτης, χωρίς μέχρι τώρα να γίνουν γνωστά τα αίτια της πτώσης.

Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν άλλωστε οι πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αφορούν ιρακινές απειλές για χρήση μη συμβατικών όπλων κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Σημαντικός αριθμός ανδρών της μεραρχίας ”Βαγδάτη” παραδίδεται σε Αμερικανούς πεζοναύτες στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τους ”Financial Times”, ενώ τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου ”Βαγδάτη” φαίνεται να έχουν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις, ύστερα από σκληρές μάχες στις οποίες φονεύτηκαν 320 Ιρακινοί.

Αναλυτικότερα, 2.500 περίπου άνδρες της επίλεκτης μεραρχίας ”Βαγδάτη” παραδόθηκαν σε αμερικανές δυνάμεις, δεδομένο που, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αποτελεί σημάδι κάμψης του ηθικού των Ιρακινών.

Η μεραρχία ”Βαγδάτη” σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από την έναρξη των εχθροπραξιών, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη.

Εξάλλου, τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, αλλά ο αεροδιάδρομός του δεν μπορεί να δεχθεί ακόμα αεροσκάφη, όπως αναφέρεται σχετικώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμμαχοι άλλαξαν την ονομασία του διεθνούς αεροδρομίου σε ”Βαγδάτη”, από ”Σαντάμ” που ήταν προηγουμένως.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο μεταξύ θα χρησιμοποιηθεί από μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, ενώ αργότερα θα μεταφερθούν ο βαρύς εξοπλισμός και οι άνδρες της 4ης μεραρχίας πεζικού.

Για ”νησίδα αγγλοσαξωνικών δυνάμεων” έκανε λόγο ο ιρακινός υπουργός πληροφόρησης, αναφέροντας ότι πρόκειται για μικρό αριθμό αερομεταφερόμενων δυνάμεων, των οποίων την εκδίωξη προανήγγειλε για το βράδυ.

Ο ίδιος είπε ότι ”το βράδυ οι σύμμαχοι θα πάρουν ένα δείγμα της δύναμής μας”, καθώς και ότι ”κατά τη διάρκεια της νύχτας θα έχουν μια έπληξη που δεν την περιμένουν”. Ο ιρακινός αξιωματούχος παραλλήλισε το μέτωπο της Βαγδάτης με σκηνές από τη Χολυγουντιανή ταινία, ”ο Βράχος”.

Στην μαχη του αεροδρομίου, ανακοίνωσε ο ίδιος, καταστράφηκαν 11 άρματα, καθώς και 8 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, το καθένα από τα οποία το κθένα περιείχε 8 μέλη.

Παράλληλα, στο βόρειο μέτωπο οχυρωμένοι στις πόλεις της Μοσούλης και του Κιρκούκ βρίσκονται ιρακινές δυνάμεις, υπό την πίεση κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, Αμερικανών ”κομάντο” και των συνεχών βομβαρδισμών.

Νωρίτερα, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν τμήμα της οδικής αρτηρίας Βαγδάτης – Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ, περισφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα και αποκόπτοντας την τελευταία.

Ωστόσο, συνεχώς διευρύνεται ο αριθμός των θυμάτων από την πλευρά των Αμερικανών, ύστερα από τον θάνατο 3 στρατιωτών από έκρηξη οχήματος, η οποία θεωρείται αποτέλεσμα νέας επίθεσης αυτοκτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του αρχηγού των συνδυασμένων επιτελείων, πτέραρχου Myers, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις εξετάζουν την πιθανότητα να μην επιτεθούν εναντίον της Βαγδάτης, αλλά να πολιορκήσουν την πόλη και να εγκαταστήσουν μια νέα κυβέρνηση που θα ελέγχει την υπόλοιπη χώρα.

Νωρίτερα, σε νέο εμψυχωτικό μήνυμά του ο Σαντάμ κάλεσε τους Ιρακινούς να μετατρέψουν ”τη γη των μουσουλμάνων σε γη του πυρός”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v