Αεροπορικές και futures πιέζουν τις ευρωαγορές

Επιμένουν, αν και περιορίστηκαν, οι πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, καθώς στις πιέσεις που εμφανίζονται σε τίτλους αεροπορικών και ασφαλιστικών εταιριών, προστίθεται και η αρνητική εικόνα των αμερικανικών futures. Αναζωπυρώνεται η αμερικανική ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Επίμονη, αν και περιορισμένη, φαίνεται η πτωτική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στις πιέσεις που εμφανίστηκαν από την αρχή της ημέρας στις μετοχές αεροπορικών και ασφαλιστικών εταιριών, προστίθενται τώρα και οι αρνητικές ενδείξεις για τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street αναμένεται να διεξαχθεί στη σκιά της ανησυχίας για τρομοκρατικές επιθέσεις από Μπιν Λάντεν και Σαντάμ Χουσεΐν, σε περίπτωση που και ο τελευταίος είναι ζωντανός.

Την ευρωπαϊκή τάση δίνουν τίτλοι εταιριών όπως η British Airways (-3,3%), η Air France (-4,9%)και η Lufthansa (-2,5%), με την τελευταία να απογοητεύει τους επενδυτές με την ανακοίνωσή της περί ”απρόσμενα μεγάλων ζημιών για το α΄ τρίμηνο του 2003”.

Πιέσεις δέχονται εξάλλου και οι μετοχές των Aegon, Aviva και ING, μετά τις υποβαθμίσεις που δέχτηκε η πιστοπληπτική ικανότητα του κλάδου, πρωτίστως από την Standard and Poor’s.

Αρνητικά ήταν άλλωστε τα στοιχεία από τις οικονομίες της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, υποχώρησαν κατά 0,6% για το μήνα Φεβρουάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί άνοδος κατά 4,1%.

Στη Μ. Βρετανία, διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου επίσης τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. αγγλικές λίρες, έναντι προβλέψεων για 3,3 δισ. ευρώ.

Στο -0,66% και τις 3.843 μονάδες κινείται αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE 100, ενώ απώλειες της τάξης του 1,11% εμφανίζει ο CAC 40, στο επίπεδο των 2.861 μονάδων. Κατά 1,18% υποχωρεί και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, πέριξ των 2.735 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v