Αύριο φεύγουν οι Κούρδοι από το Κιρκούκ (update)

Αύριο (Παρασκευή) αποσύρουν τα στρατεύματά τους οι Κούρδοι από το Κιρκούκ. ”Ύποπτη” χαρακτηρίζει τη στάση της Συρίας ο Γούλφοβιτς. Δολοφονήθηκε ο ηγέτης των σιιτών, Αλ Κόι. Ένας Αμερικανός πεζοναύτης νεκρός από επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη.

Αύριο φεύγουν οι Κούρδοι από το Κιρκούκ (update)
Την υπόσχεση ότι αύριο (Παρασκευή) θα αποσυρθούν οι Κούρδοι μαχητές από το Κιρκούκ έδωσε ο εκπρόσωπος του κουρδικού κόμματος UPK. Την ίδια στιγμή, ο Γούλφοβιτς θεωρεί ύποπτη τη στάση της Συρίας, ενώ νωρίτερα δολοφονήθηκε ο ηγέτης των σιιτών, Αλ Κόι.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) ανακοίνωσε ότι αύριο θα αποσύρει από το Κιρκούκ τους περίπου 10.000 μαχητές που μπήκαν στην πόλη.

Ο Μπαχρόζ Γκαλαλί, εκπρόσωπος στην Τουρκία του κουρδικού κόμματος του βορείου Ιράκ, διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής της Πατριωτικής Ένωσης, Τζαλάλ Ταλαμπανί, του ζήτησε να διαβεβαιώσει τους Τούρκους υπευθύνους για την απόσυρση των Κούρδων μαχητών από το Κιρκούκ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία τον διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα απομακρύνουν τους Κούρδους από το Κιρκούκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Τούρκοι παρατηρητές θα φτάσουν στην περιοχή για να παρακολουθούν αν οι ΗΠΑ εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους να μην αφήσουν την πόλη στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε η δολοφονία του ηγέτη των σιιτών, Αλ Κόι. Ο Αλ Κόι, ο οποίος ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο τα τελευταία 12 χρόνια, είχε επιστρέψει στο Ιράκ την τελευταία εβδομάδα υπό την προστασία των συμμαχικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό είναι πως όλη η οικογένειά του έχει εκτελεστεί ή δολοφονηθεί από το ιρακινό καθεστώς.

Εν τω μεταξύ, από το Κογκρέσο ο Πολ Γούλφοβιτς δήλωσε πως ”η Συρία έχει μια ύποπτη στάση και οι ΗΠΑ παρακολουθούν τη χώρα αυτή”, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι η Αμερική δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα.

Οι Σύροι έχουν μια κακή συμπεριφορά και πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι αν συνεχίσουν, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την πολιτική μας προς μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, σε εγκληματίες πολέμου, και η οποία πιο πρόσφατα έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράκ, δήλωσε στην Επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας ο Γούλφοβιτς.

Πριν από λίγο εκδηλώθηκε επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη εναντίον τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας έπεσε νεκρός, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, περίπου 10.000 Κούρδοι μαχητές και κάτοικοι του Κιρκούκ ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης πανηγυρίζοντας την κατάληψή του και την πτώση του ιρακινού καθεστώτος, ενώ δεν έλειψαν και εδώ φαινόμενα λεηλασιών.

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος Βίκτορ Ρίνιουαρντ, από το αρχηγείο της CENTOM στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κάιμ στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Ο Ρίνιουαρτ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι επίλεκτες μονάδες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, παραστρατιωτικές δυνάμεις και ορισμένες μονάδες του τακτικού ιρακινού στρατού εξακολουθούν να μάχονται στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν πάνω από εκατό άρματα μάχης σε περιοχή βόρεια της Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι προβλέπονται σφοδρές μάχες, καθώς μονάδες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς συγκεντρώνονται γύρω απο τις πόλεις Τικρίτ και Μοσούλη.

Εξάλλου, αμερικανικά άρματα μάχης προχωρούν προς τη Μοσούλη, ενώ ήδη αεροσκάφη βομβαρδίζουν τις γραμμές των Ιρακινών γύρω από την πόλη. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, δώδεκα αμερικανικά άρματα μάχης και μερικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού βρίσκονται στην Αρμπίλ.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ύστερα από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοκίρο Καουγκούτσι, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κάλεσε από το Λονδίνο τη Συρία να μην προσφέρει βοήθεια στο ιρακινό καθεστώς και να συνεργαστεί πλήρως με τον ιρακινό λαό και τις δυνάμεις της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας.

Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ακόμη πως τόσο η Συρία όσο και το Ιράν πρέπει να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο μεταπολεμικό Ιράκ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Εξάλλου, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως έχουν βελτιωθεί οι δυνατότητές της να προσφέρει υπηρεσίες στη Βαγδάτη από χθες, που αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τις εργασίες της λόγω των συγκρούσεων. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών την Τρίτη στη Βαγδάτη σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού, ο Καναδός Βάτσε Αρσλανιάν.

Νωρίτερα, ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε σκληρές μάχες που έλαβαν χώρα στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν την πληροφορία ότι ο Σαντάμ κρύβεται σε ένα τζαμί στην περιοχή, δίχως όμως να διευκρινισθούν περαιτέρω πληροφορίες.

Στο μεταξύ, άφαντος παραμένει τόσο ο Σαντάμ όσο και οι γιοι του, με τη φημολογία για τη θέση και την κατάστασή του να οργιάζει.

Ο ΑH. Chalabi, επικεφαλής του ιρακινού εθνικού Κογκρέσο, υποστήριξε ότι ο Σαντάμ και τουλάχιστον ένας από τους γιους του έχουν βρει καταφύγιο στην Baquba, μια πόλη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Πάντως, στελέχη της CIA και Αμερικανοί κομάντο αναζητούν τον Σαντάμ και υψηλόβαθμα στελέχη του ιρακινού καθεστώτος, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ορισμένοι εξ αυτών ίσως να κρύβονται στην πόλη του Τικρίτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v