Διατηρείται το θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη εξακολουθούν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του τεχνολογικού κυρίως κλάδου (Infineon, Philips και Nokia) να οδηγούν την κούρσα της ανόδου. Τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας και το δείκτη των δεικτών αναμένουν οι αμερικανικές αγορές, με τα Futures να κινούνται ανοδικά.

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τη σημαντική άνοδο μετοχών του τεχνολογικού κλάδου. Υψηλότερα κινούνται τα futures στη Wall, αναμένοντας τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, το δείκτη των δεικτών, το δείκτη της Philadelphia Fed αλλά και του προϋπολογισμού.

Στις ΗΠΑ το κλίμα προδιαγράφεται ήδη θετικό, ύστερα από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου χρήσης για την Hewlett-Packard. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνονται τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία αναμένονται στις 395.000 από τον προηγούμενο αριθμό των 388.000.

Αργότερα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για το βασικό οικονομικό δείκτη (Leading indicator), ο οποίος εκτιμάται ότι θα καταγράψει πτώση 0,1%, αλλά και ο δείκτης βιομηχανίας Philadelphia Fed, τον οποίο και περιμένουν στο –0,5 έναντι –13,1 του Οκτωβρίου.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Vivendi Universal περί το 15%, καθώς δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος Μάρβιν Ντέηβις αναμένεται να προσφέρει 20 δισ. δολάρια για την εξαγορά των αμερικανικών μονάδων της γαλλικής εταιρίας.

Η Infineon, η οποία αποκομίζει το ένα τρίτο των εσόδων της από την κατασκευή επεξεργαστών μνήμης για υπολογιστές, σημειώνει άνοδο 7,5%, καθώς η Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου τετραπλασιάστηκαν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι. Οι μετοχές της Hewlett-Packard καταγράφουν κέρδη 12% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Κέρδη περί το 5,7% καταγράφει και ο τίτλος της Royal Philips Electronics, ενώ και η STMicroelectronics αυξάνεται κατά 7,2% και η ASML Holdings περί το 6,5%.

Άνοδο κατά 3,5% καταγράφουν οι μετοχές της Nokia, καθώς η Samsung ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων αναμένεται να ανέλθει στα 435 εκατ. το επόμενο έτος, ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το τωρινό έτος. Η ING Groep κερδίζει 7,8% καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά της για περικοπή 1.000 θέσεων στην μονάδα επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Την άνοδο στη γαλλική αγορά ”βοηθούν” και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, που κατέγραψαν άνοδο 1% στη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,5%, καθώς με την ανεργία να βρίσκεται ήδη σε υψηλό διετίας, πιθανή υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για ανάκαμψη.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία των πωλήσεων λιανικής στη Βρετανία τον Οκτώβριο, που κατέγραψαν άνοδο 0,8%, έναντι των εκτιμήσεων για 0,4%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Bundesbank, η γερμανική οικονομία μόλις που αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση 0,3% έναντι του 0,2% της προηγουμένης περιόδου.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 4152,2 μονάδες με κέρδη 1,46% ενώ και η Φρανκφούρτη ενισχύεται περί το 1,26% στις 3253,62 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 2,54% στις 3233,46 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v