Πτωτικό το κλίμα μέχρι τέλους στην Ευρώπη

Υπό πίεση παρέμειναν μέχρι τέλους οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα μάλιστα και από την αντίστοιχη αρνητική πορεία της Wall Street στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ιδιαίτερα να γνωρίζουν υψηλές απώλειες.

Σε νέες απώλειες οδηγήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να έχουν αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του κλίματος.

Συγκεκριμένα, η HSBC κατέγραψε απώλειες ύψους 1,4%, ενώ κατά 2,3% υποχώρησε η BNP Paribas και η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 1,1%. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του τεχνολογικού κλάδου, με την Alcatel να υποχωρεί κατά 5,7% και την Ericsson να καταγράφει απώλειες ύψους 4,3%. Η Deutsche Bank υποβάθμισε τις δύο εταιρίες σε sell από hold.

Αντίθετα, ο ολλανδικός όμιλος ηλεκτρονικών Philips σημείωσε άνοδο κατά 3% ύστερα από την ανακοίνωση θετικών εκτιμήσεων για το τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα, η θετική πορεία των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου βοήθησε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. Η BP σημείωσε άνοδο 1,5% ενώ και η Royal Dutch αυξήθηκε κατά 0,9%. Η TotalFina κέρδισε 0,4%.

Ο ολλανδικός όμιλος αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ahold κατόρθωσε να ανακάμψει από τις υψηλές απώλειες και να κλείσει με πτώση περί το 2%, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για το 2002.

Πτώση κατά 4,5% κατέγραψε και ο τίτλος της γερμανικής εταιρίας σούπερ μάρκετ, KarstadtQuelle, η οποία ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα για το 9μηνο, ενώ και η Deutsche Bank υποβάθμισε την εταιρία σε hold από buy.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4096,5 μονάδες με πτώση 0,47%, ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,97% στις 3177,23 μονάδες. Ο δείκτης DAX διαμορφώνεται στις 3169,55 μονάδες με πτώση 1,52%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v