Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη μεταβλητότητα ευρωαγορών

Η απόλυτα έντονη μεταβλητότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες ”ισορροπούν” μεταξύ απωλειών και ήπιας ανάκαμψης, εν αναμονή φυσικά και του ”ανοίγματος” της Wall Street, της οποίας, όμως, τα futures υποδεικνύουν ”ελεύθερη πτώση”.

Η απόλυτα έντονη μεταβλητότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες ”ισορροπούν” μεταξύ απωλειών και ήπιας ανάκαμψης, εν αναμονή φυσικά και του ”ανοίγματος” της Wall Street.

Η πτώση κατά 95% των κερδών δ’ τριμήνου της Bank of America και κατά 98% της Wachovia επηρεάζουν ακόμη πιο αρνητικά τις διαθέσεις των επενδυτών, με τα futures της Wall Street να διευρύνουν τις απώλειές τους.

Η αρχική διάθεση αυτοσυγκράτησης στην Ευρώπη μοιάζει να εγκαταλείπει τους επενδυτές, με την μεταβλητότητα, πάντως, να κυριαρχεί, αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστες είναι, πλέον, οι ισορροπίες των επενδυτικών διαθέσεων.

Η βρετανική αγορά αποδεικνύεται αυτή με το μεγαλύτερο volatility, καθώς ο FTSE 100 αν και κατόρθωσε παροδικά να ”γυρίσει” σε θετικό πρόσημο, επέστρεψε στην αρνητική περιοχή σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,29%.

Σταθερά πτωτικά κινείται ο DAX, ο οποίος, πάντως, περιόρισε σημαντικά τις απώλειές του σε σχέση με τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης οι οποίες είχαν φθάσει έως και το 5%. Αυτή τη στιγμή ο γερμανικός δείκτης αποδυναμώνεται 1,74%.

Απέτυχε, τελικώς η προσπάθεια αντίστασης στη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 μετά την οριακή στροφή του σε θετικό πρόσημο να υποχωρεί, πλέον, κατά 0,77%.

”Οι επενδυτές στην Ευρώπη φαίνεται ότι αποδέχονται πλέον την ύφεση στις ΗΠΑ”, σημειώνει στο MarketWatch, ο Gareth Williams, στρατηγικός αναλυτής της ING, φροντίζοντας δε να προσθέσει ότι ”βάσει των δικών μας μοντέλων η κάθετη υποχώρηση των τελευταίων ημερών μπορεί να αποτελέσει σήμα αγορών για ευρωπαϊκές μετοχές”.

Παράλληλα, ένας ακόμη παράγοντας που στηρίζει ελαφρά τις αγορές είναι νέες φήμες που τις κατακλύζουν, κάνοντας λόγο για πιθανή μείωση επιτοκίων -πέραν από τη ”δεδομένη” Fed- και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Trader σημειώνει στο πρακτορείο Reuters: ”Υπάρχουν φήμες για μειώσεις επιτοκίων. Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, πέραν από τη Fed, σε μείωση επιτοκίων να αναγκαστούν να προχωρήσουν η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας”.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις μετοχές τραπεζών, με αυτήν της Barclays να ενισχύεται 4,1% και της UBS να σημειώνει κέρδη 3,3%.

Στον αντίποδα, μετοχές ενεργειακών εταιριών και ομίλων κοινής ωφελείας, με την E.ON να υποχωρεί 4,8% και την RWE στο 4,3%, ενώ ισχυρές πιέσεις και για τη μετοχή της BMW η οποία αποδυναμώνεται 4,6%.

Στο…απόλυτο κόκκινο αναμένεται ότι θα βρεθεί η Wall Street, με την υποχώρηση των futures των τριών βασικών δεικτών να διευρύνεται, μετά τις ανακοινώσεις των δύο κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών που προαναφέρθηκαν . Πτώση 4,16% (500 μονάδες) αναμένεται για τον Dow Jones, στο 4% οι απώλειες για τον Nasdaq, ενώ πλησίον του 4,64% αποδυναμώνεται ο S&P 500.

Σε περίπτωση που τα futures αποδειχτούν ορθά, τότε ο S&P 500 θα είναι ένας ακόμη ισχυρός παγκόσμιος δείκτης που θα εισέλθει σε ”bear market”.

Στο μακροοικονομικό πεδίο υπάρχει η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης Richmond Fed Manufacturing, ο οποίος αφορά στον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v