Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση στην Ευρώπη-Ανοδικά futures σε Wall

Διατηρούνται σε πορεία σταθεροποίησης οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση τον DAX, ο οποίος υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,24%, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street.

Διατηρούνται σε πορεία σταθεροποίησης οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση τον DAX, ο οποίος υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,24%, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street.

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη σημερινή ανακοίνωση (15:30 ώρα Ελλάδος) των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση της ανεργίας στο 4,8% για τον Δεκέμβριο, έναντι 4,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η αγορά εργασίας αποτελεί σημείο-κλειδί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, συνδυαζόμενη και από την αντίστοιχη εικόνα των προσωπικών εισοδημάτων, γεγονός που θα υποδείξει κατά πόσον οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη.

Η ανοδική, έστω και σχετικά ήπια, αντίδραση σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές στηρίζεται στην πολύ καλή πορεία των μετοχών μεταλλευτικών και χημικών ομίλων.

Ο μεν κλάδος μετάλλων ενισχύεται ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, ενώ ο χημικός κλάδος επανακάμπτει, μετά την υποχώρηση πετρελαίου από το επίπεδο-σταθμό των 100 δολαρίων.

Κέρδη 0,4% για τον DJ Stoxx 600 πλησίον των 360,39 μονάδων, ενώ κατά 0,54% ενισχύεται ο FTSE 100 φτάνοντας στις 6.511,80 μονάδες.

Θετική η εικόνα και για τη γαλλική χρηματαγορά, με τον CAC 40 να καταγράφει κέρδη 0,12% στις 5.552,12 μονάδες. Στον αντίποδα ο DAX 30, ο οποίος αποδυναμώνεται κατά 0,24% στις 7.893,13 μονάδες.

Σημαντική η άνοδος για τις μετοχές των εταιριών Anglo American (1,1%) και Rio Tinto (1,9%), καθώς ο χαλκός έφτασε έως και τα 7.100 δολάρια στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, με το νικέλιο να ενισχύεται κατά 500 δολάρια στα 29.450 δολάρια ανά τόνο.

Στο 2,8% τα κέρδη για τη Syngenta, μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου (στα 330 από 310 φράγκα) από τη Merrill Lynch.

Αντίθετα, ισχυρή πτώση 5,3% για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, μετά τη σημαντική απώλεια του μεριδίου που κατέχει στην αμερικανική αγορά η βασική συνεργάτιδα Nissan Motors.

Σε ανάλογη πορεία και η EFG International, με πτώση 7,9%, μετά την υποβάθμιση τόσο των προβλέψεων για κέρδη ανά μετοχή όσο και της σύστασής της από τη UBS. Ο αναλυτής της UBS, κ. Daniele Brupbacher, υποβάθμισε την EFG σε ”sell” από ”neutral” και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 10% το 2008 και κατά 15% το 2009.

Και ο τεχνολογικός κλάδος πιέζεται από την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan Chase για την αμερικανική Intel Corp. σε ”ουδέτερη” από ”υπερστάθμιση” εξαιτίας προβλεπόμενης επιβράδυνσης στις παραγγελίες προσωπικών υπολογιστών στο α΄ εξάμηνο 2008.

Ανοδικό αναμένεται, δε, το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street, βάσει των futures στο πρακτορείο Bloomberg, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,21% και τον S&P 500 στο 0,26%. Οριακά υψηλότερα κατά 0,08% κινούνται τα παράγωγα του Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v