Η δυναμική πορεία των αναδυόμενων αγορών

Η αγορά της Βραζιλίας αποδείχτηκε ο απόλυτος νικητής του 2007, με την αξία των IPOs τοπικών εταιριών να φτάνει στα 32 δισ. δολάρια. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος των ”F.T.”, κ. John Authers, μάλλον το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο αλλάζει… ήπειρο.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υψηλά κέρδη το 2007 προήλθαν από τις αναδυόμενες αγορές. Με ευκολία κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών.

Όμως, τα στοιχεία του 2007 δείχνουν ότι αποτέλεσαν και πολύ καλή μέσο για άντληση κεφαλαίων. Σύμφωνα με την εταιρία Dealogic, από τις χώρες BRIC – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα – το ποσστό των δημόσιων εγγραφών, που πραγματοποιήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί στο 39%, ενώ για το 2006 αυτό ήταν 32%.

Κάθε μία από τις χώρες BRIC συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα από τέσσερα μέλη του G7 (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία).

Όχι μόνο στις αναδυόμενες αγορές αντλήθηκαν τα περισσότερα κεφάλαια, αλλά επίσης οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι φρόντισαν να στραφούν σε αυτές.

Αυτή η εξέλιξη προσδίδει στη διαμάχη μεταξύ Λονδίνου και Ν. Υόρκης, για το ποιος θα κατακτήσει την κυρίαρχη θέση ως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, διαφορετική οπτική.

Η Ν. Υόρκη, για μία ακόμη φορά, ”νίκησε” το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εγγραφές, χάρη στα IPOs 33 κινεζικών εταιριών, συνολικής αξίας 7 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλόστομες δηλώσεις του Λονδίνου δεν είναι και τόσο αληθινές αλλά και ότι η εφαρμογή του νόμου Sarbanis-Oxley τελικώς δεν αποτελεί πρόβλημα για την άντληση κεφαλαίων στην αμερικανική αγορά.

Όμως, εάν περιοριστούμε στα παραπάνω, χάνουμε την πραγματική εικόνα. Πολύ περισσότερο από το NYSE ή το LSE, η πραγματική επιτυχημένη αγορά του 2007 δεν ήταν άλλη από αυτή της Βραζιλίας και του δείκτη Bovespa, ο οποίος προχώρησε στη δική του δημόσια εγγραφή.

Οι δημόσιες εγγραφές 66 βραζιλιάνικων εταιριών έφτασαν στα 32 δισ. δολάρια, δηλαδή διπλάσια κεφάλαια σε σύγκριση με αυτά που συγκέντρωσαν βρετανικοί όμιλοι. Και όλα αυτά τα χρήματα αντλήθηκαν αποκλειστικά στη Βραζιλία.

Ως εκ τούτου, ο παραδοσιακός νόμος προσφοράς και ζήτησης εξακολουθεί να υφίσταται. Με δεδομένο το επίπεδο των αποτιμήσεων, χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν δημόσιες εγγραφές, έως ότου οι τιμές υποχωρήσουν.

Αλλά ακόμη και η προοπτική χαλάρωσης της όλης διαδικασίας δεν αποκλείει το γεγονός ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο μοιάζει να αλλάζει ήπειρο.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v