Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτή σταθεροποιητική εικόνα ευρωαγορών (upd)

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση που θα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση που θα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,56% στις 6.515 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,14% στις 7.847 μονάδες. Ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,24% στις 5.559 μονάδες.

Στις παγκόσμιες αγορές επικράτησαν πτωτικές τάσεις στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και της διολίσθησης του δολαρίου λόγω φόβων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση αναμένεται να δείξουν ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν περαιτέρω τον Δεκέμβριο στην αμερικανική αγορά εργασίας και η ανεργία ανήλθε σε υψηλό 17 μηνών.

Στην αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei διολίσθησε 4% στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης ”επωμίστηκε” συγκεντρωτικά τις ζημίες των υπολοίπων διεθνών χρηματιστηρίων στο διήμερο.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, πιέσεις επικρατούν στον τραπεζικό κλάδο εξαιτίας της υποβάθμισης των επενδυτικών τραπεζών της Ευρώπης από την Citigroupκαι την Societe Generale.

Η μετοχή της ίδιας της Societe Generale πάντως αναβαθμίστηκε σε σύσταση της UBS από ”ουδέτερη” σε ”αγορά.”

Η μετοχή της EFG International διολισθαίνει 4,7% μετά την υποβάθμισή της από την UBS.

Και ο τεχνολογικός κλάδος πιέζεται από την υποβάθμιση της σύστασης της JPMorgan Chase για την αμερικανική Intel Corp. σε ”ουδέτερη” από ”υπερστάθμιση” εξαιτίας προβλεπόμενης επιβράδυνσης στις παραγγελίες προσωπικών υπολογιστών στο α’ εξάμηνο 2008.

Αντιθέτως, ο κλάδος ενέργειας και μετάλλων διατηρεί ανοδική τροχιά, βοηθώντας τον λονδρέζικο δείκτη FTSE σε υπεραπόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Τον βρετανικό δείκτη ”βοηθά” και η Carphone Warehouse που εκτινάσσεται 6,9% καθώς επιτείνονται οι φήμες για ενδιαφέρον εξαγοράς της, ίσως και από την Vodafone ή την Best Buy.

Κατά τα λοιπά, η Renault αντιδρά με πτώση 2,1% στην υποβάθμιση των προβλέψεων πωλήσεων στις ΗΠΑ από την Toyota Motor, που πίεσε τον τίτλο της Nissan Motor όπου η Renault έχει μερίδιο 44%, στις μεγαλύτερες απώλειες έξι ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v