Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές –Ανοδικά η Wall

Παραμένουν σε αρνητικό έδαφος οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης, αν και καταγράφεται διάθεση ανάκαμψης από τις πρωινές απώλειες. Θετικό πρόσημο για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Αντίθετα ανοδική πορεία υποδεικνύουν τα παράγωγα της Wall Street.

Παραμένουν σε αρνητικό έδαφος οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης, αν και καταγράφεται, έστω και ήπιος, περιορισμός των απωλειών. Στην ”αιχμή” της πτώσης εξακολουθούν να παραμένουν οι μετοχές τεχνολογικών ομίλων και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σαφής παράγοντας πιέσεων και η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία ”ανεβάζει το θερμόμετρο” των γεωπολιτικών κινδύνων, απειλώντας να οδηγήσει το Πακιστάν σε κατάσταση χάους.

Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στη σημερινή ανακοίνωση για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, όπου οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει και νέα υποχώρηση.

”Οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εντός του επόμενου εξαμήνου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες”, σημειώνει διαχειριστής κεφαλαίων στο Bloomberg, ο οποίος προσθέτει ότι ”τα στοιχεία για την αγορά στέγης εξακολουθούν να αποτελούν βαρόμετρο για τις αγορές”.

Οι πιέσεις σε τεχνολογία και αυτοκινητοβιομηχανία αποδίδονται στις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης των προϊόντων των δύο κλάδων στη μεγαλύτερη αγορά της υφηλίου.

Υποχώρηση 1,4% για τη μετοχή της Daimler και στο 1,1% για αυτήν της PSA Peugeot Citroen όσο ακριβώς αποδυναμώνεται και η μετοχή της Renault.

Στο 2,3% οι απώλειες για Alcatel-Lucent, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η μετοχή του London Stock Exchange, με κέρδη 1,5%, μετά από πληροφορίες των ”Financial Times” ότι η λονδρέζικη αγορά κατέστη ο ”ηγέτης” των δημόσιων εγγραφών για το 2007.

Πτώση 0,3% για τον Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος ”οδηγείται” στις πρώτες ετήσιες απώλειές του από το 2002. Πάντως η μεγαλύτερη πτώση –η οποία είναι δύσκολο να ”ανατραπεί” καθώς διανύουμε την προτελευταία συνεδρίαση του 2007– έχει σημειωθεί στην αγορά της Ιρλανδίας, με τον δείκτη ISEQ να έχει ”βυθιστεί” κατά 27%.

Άνοδο 0,19% εμφανίζει ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ ο CAC υποχωρεί κατά 0,15% στις 5.618 μονάδες. Απώλειες 0,4% για τον FTSE 100 στις 6.470 μονάδες.

Οι επενδυτές, πέραν του ”πονοκεφάλου” από τις συνεχείς διαγραφές ζημιών από τους τραπεζικούς ομίλους αλλά και τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο και εντός του 2008, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την επιστροφή του ”τρομοκρατικού φόβου”.

Ανοδικές διαθέσεις καταγράφονται στα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, με αποτέλεσμα να ”απομακρυνθεί” το ενδεχόμενο ύφεσης.

Κέρδη 0,19% για Dow Jones, στο 0,27% για Nasdaq και κατά 0,14% ενισχύεται ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v