Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετυχημένο στοίχημα των ”εξωτικών” επενδύσεων

Όσοι επένδυσαν στις αναδυόμενες αγορές έχουν κάθε λόγο να ανοίξουν σαμπάνιες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι η μέση άνοδος έφτασε στο 70%. Καλό θα ήταν, όμως, εντός του 2008 να προσέξουν, καθώς η μεταβλητότητα θα είναι η κυρίαρχη τάση.

του Aline van Duyn από τη Ν. Υόρκη

Οι επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια σε Βραζιλία, Ινδία και Κίνα και σε κάποιες ακόμη αναδυόμενες αγορές σαφώς έχουν κάθε λόγο να ανοίξουν σαμπάνιες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σε όρους δολαρίου, τα κέρδη ορισμένων από αυτές τις αγορές ξεπερνούν το 70%. Στον αντίποδα στις ΗΠΑ η μέση άνοδος τοποθετείται στο 6%, βάσει του δείκτη FTSE για την αμερικανική αγορά.

Δεδομένης της αβεβαιότητας για την αμερικανική ανάπτυξη και για το ακριβές ”μέγεθος” της κρίσης στην αγορά subprime, οι προβλέψεις για το 2008 δεν είναι και τόσο ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Λ. Αμερική έχουν υποχωρήσει σημαντικά, οδηγώντας σε ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτές οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν την ”ελεύθερη πορεία” τους, δεδομένης της πιστωτικής κρίσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

”Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για την ”απόσχιση” των αναδυόμενων αγορών από τον αμερικανικό οικονομικό κύκλο”, σημειώνει ο κ. Cameron Brandt, κορυφαίος αναλυτής της Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), οι οποία ”εξετάζει” τις τοποθετήσεις Αμερικανών επενδυτών.

”Οι περισσότερο προσεκτικοί επενδυτές έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι αυτή η ”απόσχιση” δεν πρόκειται να συνεχιστεί και το 2008, καθώς η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει από την πιστωτική κρίση”, σημειώνει.

Πάντως το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών δεν ανησυχεί και τόσο πολύ. Απόδειξη το γεγονός ότι τα μετοχικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών δέχτηκαν εισροές ύψους 40 δισ. δολαρίων από την αρχή του 2007, δηλαδή σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα funds φτάνουν, πλέον, στα 830 δισ. δολάρια.

Σαφώς κύρια αιτία των νέων κεφαλαιουχικών εισροών δεν ήταν άλλη από την πολύ καλή πορεία των αναδυόμενων αγορών. Οι περισσότερες εταιρίες των αναδυόμενων αγορών ”είδαν” τα κέρδη τους να εκτινάσσονται. Για παράδειγμα, η αξία των China Mobile και Brazilian Petroleum έχει ενισχυθεί 100%.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους 57 δισ. δολαρίων από αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές και τα τοποθέτησαν στις αναδυόμενες αγορές.

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να περιμένουν, όπως αποδεικνύουν τα 200 δισ. δολάρια που διατηρούνται σε μετρητά στις αγορές χρήματος.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι το ”παιχνίδι” για το 2008 έγκειται στην πορεία της μεταβλητότητας και στο κατά πόσο οι επενδυτές θα μπορέσουν να την εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Axa Rosenberg, εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων, μεταξύ 200 διαχειριστών, το βασικό χαρακτηριστικό του 2008 θα είναι η μεταβλητότητα.

Το 67% των Αμερικανών επενδυτών, το 45% των Βρετανών, το 75% των Αυστραλών και το 58% των Ιαπώνων αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα ενισχυθεί το 2008.

”Εάν οι προβλέψεις για ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές επιβεβαιωθούν, τότε όσοι επιλέξουν μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα και διατηρούν ένα χαρτοφυλάκιο ελεγχόμενου κινδύνου, αυτοί και θα εξέλθουν κερδισμένοι”, σημειώνει ο κ. Stephane Prunet, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της Axa Rosenberg.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v