Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δολοφονία Μπούτο ενισχύει την αστάθεια

Σε άρθρο της στους ”Financial Times” τον Οκτώβριο, η Μπεναζίρ Μπούτο δήλωνε: ”Δεν μπορώ όλη μου τη ζωή να φοβάμαι τους τρομοκράτες”. Η δολοφονία της προκάλεσε πραγματικό σοκ στην παγκόσμια κοινότητα και μοιάζει να ωθεί το Πακιστάν στο χάος.

των Farhan Bokhari από το Καράτσι και Jo Johnson από το Λονδίνο

Η σωρός της Μπεναζίρ Μπούτο, αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν, μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της στη Larkana, προκειμένου να ταφεί σήμερα Παρασκευή. Μία ημέρα μετά τη δολοφονία της σε επίθεση αυτοκτονίας, το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνική δύναμη, έχει εισέλθει σε κρίση λίγο πριν από τις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Καθώς χιλιάδες υποστηρικτές της συρρέουν στην ιδιαίτερη πατρίδα της, όπου θα ταφεί πλάι στον πατέρα της, η βία εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο το Πακιστάν, με ενόπλους να δολοφονούν έναν αστυνομικό στην περιοχή Lyari, μια φτωχογειτονιά, η οποία θεωρείται προπύργιο της Μπούτο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Πακιστάν ARY μετέδωσε σήμερα ότι η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης, αλλά η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν επιβεβαιώνει την είδηση, δηλώνοντας ”μη ενήμερη” για οποιαδήποτε σχέση της Αλ Κάιντα με τη δολοφονία.

Η δημοφιλής αλλά διχαστική πολιτικός ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρωθυπουργός σε μουσουλμανική χώρα δύο φορές, μεταξύ των ετών 1988 και 1996. Τελικά δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τη μοίρα, καθώς δολοφονήθηκε, χθες Πέμπτη, στην πόλη Rawalpindi.

Λίγες ώρες μετά τον θάνατό της, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, κ. Nawaz Sharif, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, το Pakistan Muslin League, θα μποϊκοτάρει τις εκλογές εις μνήμην της Μπεναζίρ Μπούτο και απαίτησε ο κ. Pervez Musharraf να παραιτηθεί από πρόεδρος. Επίσης ζήτησε την πραγματοποίηση εθνικών απεργιακών κινητοποιήσεων, σήμερα Παρασκευή 28/12.

Το κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο ανακοίνωσε ότι εισέρχεται σε 40ήμερη περίοδο πένθους.

Ο κ. Musharraf, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1999 έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στον κ. Sharif, καταδίκασε την επίθεση και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. ”Αυτή η αγριότητα αποτελεί έργο τρομοκρατών, ενάντια στους οποίους αγωνιζόμαστε”, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: ”Ζητώ ενότητα και ψυχραιμία. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας έως ότου απαλλαγούμε από τους τρομοκράτες”.

Δυτικοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι η δολοφονία θα αποτελέσει ”τροχοπέδη” για τις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου κ. Τζορτζ Μπους για ”μετάβαση του Πακιστάν στη δημοκρατία”.

Η Μπεναζίρ Μπούτο επέστρεψε στη χώρα τον Οκτώβριο, έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξορία, ενώ θεωρούνταν ότι έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες ”έβλεπαν” την πολιτικό ως τη μοναδική που θα μπορούσε να ”ρίξει” τον κ. Musharraf και ταυτόχρονα να στηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Πακιστάν.

”Πρόκειται για μια εξαιρετικά οδυνηρή εξέλιξη για το Πακιστάν”, υπογραμμίζει ο κ. Hasan Askari Rizvi, πολιτικός αναλυτής για θέματα ασφαλείας.

Οι υποστηρικτές της Μπεναζίρ Μπούτο αντέδρασαν με εξαιρετικά βίαιο τρόπο στη δολοφονία της, πραγματοποιώντας βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς και καταστρέφοντας αυτοκίνητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια αυτών των ταραχών.

Η κ. Abida Hussain, πρώην βουλευτής, προειδοποίησε ότι η βία θα κλιμακωθεί.

”Το Πακιστάν θα βρεθεί εκτός ελέγχου”, προειδοποιεί, ”δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη εάν ο κ. Pervez Musharraf δεν παραιτηθεί. Το μεγαλύτερο ”μερίδιο” της οργής οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κυβερνά τη χώρα”.

Η Μπεναζίρ Μπούτο ποτέ δεν φοβήθηκε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως η ίδια είχε δηλώσει, καθώς είχε δεχτεί αρκετές κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Ο κ. Sharif χαρακτήρισε τη δολοφονία ”τραγωδία” και κατηγόρησε τον κ. Musharraf για ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Το τραγικό είναι ότι στην πόλη Rawalpindi εκτελέστηκε και ο πατέρας της, Zulfikar Ali Bhutto, το 1979.

Σαφώς το σοκ από τη δολοφονία έπληξε όλη την υφήλιο. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, κ. Hamid Karzai, ο οποίος είχε συναντηθεί με την Μπεναζίρ Μπούτο λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία της, δήλωσε: ”Είμαι συγκλονισμένος καθώς μια αδελφή μας, μια πραγματικά γενναία μουσουλμάνα, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v