Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ευρώπη υπό την ”τρομοκρατική απειλή”

Διατηρούνται σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις πιέσεις να ασκούνται, κατά κύριο λόγο, στις μετοχές τεχνολογικών ομίλων και αυτοκινητοβιομηχανιών. Στο 0,42% οι απώλειες για DAX.

Διατηρούνται σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις πιέσεις να ασκούνται, κατά κύριο λόγο, στις μετοχές τεχνολογικών ομίλων και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σαφής παράγοντας πιέσεων και η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία ”ανεβάζει το θερμόμετρο” των γεωπολιτικών κινδύνων, απειλώντας να οδηγήσει το Πακιστάν σε κατάσταση χάους.

Οι πιέσεις σε τεχνολογία και αυτοκινητοβιομηχανία αποδίδονται στις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, με τη μετοχή της Alcatel-Lucent να υποχωρεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων, με απώλειες 1,6%, ενώ πτωτική κίνηση –για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου– για την Daimler (-0,7%).

Πιέσεις και για τις χημικές βιομηχανίες, καθώς ο μαύρος χρυσός εξακολουθεί να ανακάμπτει, με την BASF να αποδυναμώνεται κατά 0,7%.

Πτώση 0,5% για τον Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος ”οδηγείται” στις πρώτες ετήσιες απώλειές του από το 2002. Πάντως η μεγαλύτερη πτώση –η οποία είναι δύσκολο να ”ανατραπεί” καθώς διανύουμε την προτελευταία συνεδρίαση του 2007– έχει σημειωθεί στην αγορά της Ιρλανδίας, με τον δείκτη ISEQ να έχει ”βυθιστεί” κατά 27%.

Σε αρνητική πορεία εξακολουθεί να κινείται ο DAX, με απώλειες της τάξης του 0,42%, ακολουθούμενος από τον CAC με πτώση 0,53% και τον FTSE 100, ο οποίος αποδυναμώνεται κατά 0,38%.

Οι επενδυτές, πέραν του ”πονοκεφάλου” από τις συνεχείς διαγραφές ζημιών από τους τραπεζικούς ομίλους αλλά και τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο και εντός του 2008, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την επιστροφή του ”τρομοκρατικού φόβου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v