Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική στήριξη στις ευρωαγορές

Σταθερά ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις υποχώρησης, στηριζόμενες κατά κύριο λόγω στις μετοχές τεχνολογικών ομίλων. Στο 0,30% η άνοδος για DAX. Οριακή άνοδος στα futures της Wall Street.

Σταθερά ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις υποχώρησης, στηριζόμενες κατά κύριο λόγω στις μετοχές τεχνολογικών ομίλων.

Σε αντίστοιχη πορεία και τα futures της Wall Street, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη αποδυνάμωση των αμερικανικών μετοχών ήταν υπερβολική.

Σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της Daimler (1,1%), μετά την ανάκαμψη πωλήσεων φορτηγών στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αλλά και για αυτήν της Cap Gemini (2,1%), καθώς η αμερικανική Oracle ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων, ενώ προέβλεψε καλή πορεία για το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου και στο τρέχον δ’ τρίμηνο.

Η Continental κερδίζει 2,5% μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να πωλήσει μεγάλο κομμάτι της VDO της Siemens την οποία αγόρασε μόλις πριν δύο εβδομάδες.

Η EDP υποχωρεί 1,1% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Citigroup για την μετοχή της σε ”διακράτηση” από ”αγορά.”

”Οι φόβοι για υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και για περαιτέρω δυσχέρειες στις πιστωτικές αγορές, οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, χωρίς να εξετάζουν την πραγματική ”κατάσταση” των εταιρειών”, σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο Herbert Perus, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων στην Raiffeisen Capital Management.

Θετική επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές και η καλύτερη του αναμενόμενου – εκ των αναλυτών – ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο, με τον ρυθμό της να διαμορφώνεται στο 3,3%.

Στήριξη για τον τραπεζικό κλάδο η ”ένεση ρευστότητας” 5 δισ. δολαρίων από την China Investment στην Morgan Stanley, η οποία αποτελεί πραγματική ”σανίδα σωτηρίας”, καθώς ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε σημαντικές απώλειες για το δ’ τρίμηνο.

Ανοδική κίνηση για τους περισσότερους δείκτες των 18 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών, με εξαίρεση αυτών Ισλανδία, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Κέρδη 0,63% για τον FTSE 100, με τον DAX να ενισχύεται 0,30% και τον CAC 40 να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,42%.

Πορεία οριακής ενίσχυσης καταγράφεται και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται πλησίον του 0,08%, τον Nasdaq κατά 0,30% και τον S&P 500 κατά 0,06%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μείζονος σημασίας η ανακοίνωση της ”τελικής καταμέτρησης” του αμερικανικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο, με πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 4,9%.

Επίσης υπάρχουν οι ανακοινώσεις για την πορεία των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας, του σύνθετου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Conference Board (Νοέμβριος) καθώς και του δείκτη Philadelphia Fed για τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v