Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός και subprime δυναστεύουν τις αγορές

Αισθητές πιέσεις ασκεί στα διεθνή χρηματιστήρια το ”κοκτέιλ” της επιτάχυνσης του πληθωρισμού και των ζημιών από την κατάρρευση του αμερικανικού subprime. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με έντονες απώλειες μετά την ισχυρή πτώση στην Ασία επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται άλλο ένα πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Αισθητές πιέσεις ασκεί στα διεθνή χρηματιστήρια το ”κοκτέιλ” της επιτάχυνσης του πληθωρισμού και των ζημιών από την κατάρρευση του αμερικανικού subprime, που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με έντονες απώλειες μετά την ισχυρή πτώση στην Ασία επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται άλλο ένα πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα καθώς διαφαίνεται ότι το σχέδιο ρευστότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών δεν θα αποτρέψει την οικονομική διολίσθηση.

Η ανακοίνωση επιτάχυνσης των πληθωριστικών πιέσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επέτεινε τις ανησυχίες ότι πλέον περιορίζονται οι δυνατότητες κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούν πλέον κατά 78% ότι η Fed θα μειώσει τον Ιανουάριο τα αμερικανικά επιτόκια στο 4%, ενώ στις αρχές του μήνα το προεξοφλούσαν κατά 100%.

Μετά την ανακοίνωση της αναρρίχησης του πληθωρισμού στο 4,3% στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 στη Wall Street διολίσθησε 1,4% την Παρασκευή.

Η πτώση συνεχίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις ασιατικές συναλλαγές, με τον δείκτη MSCI Ασίας Ειρηνικού να υποχωρεί 2,1% και να κινείται στο κλείσιμο του έτους με τα λιγότερα κέρδη των τελευταίων πέντε ετών.

Στην αμερικανική αγορά θα ανακοινωθούν σήμερα τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών γ’ τριμήνου, καθώς και ο δείκτης μεταποίησης NY Fed Δεκεμβρίου, που εκτιμάται ότι διολίσθησε στις 20 από τις 27 μονάδες, αλλά και ο δείκτης αγοράς ακινήτων NAHB Δεκεμβρίου.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, ο δείκτης FTSE διολισθαίνει 1,24% στις 6.317 μονάδες, ο DAX 1,32% στις 7.843 μονάδες και ο CAC 1,34% στις 5.530 μονάδες. Οι απώλειες σε αρκετούς άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες προσεγγίζουν το 2%.

Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν και πάλι στην πτώση, με την Barclays να υποχωρεί 1,7%, τη Royal Bank of Scotland 1,6% και την HSBC 1,2%.

Η μετοχή της UBS αντιδρά με πτώση 3,4% σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sonntag ότι θα ανακοινώσει και περαιτέρω απομειώσεις στο α’ τρίμηνο.

Η BHP Billiton υποχώρησε 4% στην Αυστραλία μετά την αναστολή προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Η Rio Tinto ακολουθεί με πτώση 2%. Οι τιμές του χαλκού υποχωρούν 1,1% στο Λονδίνο.

Η GlaxoSmithKline υποχωρεί 1,3% μετά την καθυστέρηση έγκρισης του σκευάσματος Cervarix.

Η Swiss Life διολίσθησε 1,5% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan για τη μετοχή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v