Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα ευρωαγορών πριν το …ραντεβού με Fed

Μετά από ένα ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο των κερδών σε Wall Street και Ασία, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά, καθώς επικρατούν τακτοποιήσεις χαρτοφυλακίων πριν την συνεδρίαση της Fed. Οι αγορές δεν αποκλείουν επιθετική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, για να βοηθηθούν οι τράπεζες να ”συμμαζέψουν” τους ισολογισμούς πριν τη λήξη του έτους.

Μετά από ένα ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο των κερδών στην Wall Street και τις ασιατικές αγορές, οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν μικτή εικόνα και σταθεροποιητικές τάσεις, με το βλέμμα στην συνεδρίαση της Federal Reserve.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και να αφήσει περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, προκειμένου να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,67% στις 6.521 μονάδες, ο DAX 0,12% στις 8.023 μονάδες και ο CAC 0,36% στις 5.730 μονάδες.

Ο βρετανικός δείκτης κινήθηκε ανάμεσα σε κέρδη και ζημίες στο μεγαλύτερο διάστημα της πρωινής συνεδρίασης, εξαιτίας πιέσεων από τη Rio Tinto (-2,1%) και στον κατασκευαστικό κλάδο μετά την ανακοινωση της New Star Asset Management ότι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων έχει μειωθεί κατά 8,2%.

O γερμανικός DAX υποχωρεί από το μεσημέρι, μετά την ανακοίνωση της νέας διολίσθησης του βαρυσήμαντου δείκτη εμπιστοσύνης ZEW.

Η μεταλλευτική Rio Tinto ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να υποχρεώσουν την BHP Billiton είτε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά είτε να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση.

Κατά τα λοιπά, πιέσεις επικρατούν στον φαρμακευτικό κλάδο και η AstraZeneca υποχωρεί 1,2% και η Glaxo 1%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο ανέκαμψε χθες, καθώς οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι του Standard & Poor’s 500 έκαναν ράλι σε υψηλό ενός μηνός. Σημαντικά κέρδη αποκόμισε και ο κλάδος εμπορευμάτων, καθώς αναμένεται η μείωση επιτοκίων της Fed να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν και οι βασικοί δείκτες στην ασιατική περιφέρεια.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ελαφρώς ανοδικό άνοιγμα των βασικών δεικτών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως μείωση του επιτοκίου Fed Funds κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%.

Επιπλέον, οι επενδυτές περιμένουν μία στις τέσσερις πιθανότητες πιο επιθετικής μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ αναμένουν και μείωση έως 75 μονάδες βάσης στο προεξοφλητικό επιτόκιο –στο οποίο δανείζονται οι τράπεζες από τη Fed- για να βοηθηθούν οι χρηματοοικονομικοί οίκοι ώστε να συμμαζέψουν τους ισολογισμούς τους πριν από τη λήξη του έτους.

Κατά τα λοιπά, στην αμερικανική αγορά θα ανακοινωθούν επίσης σήμερα δύο έρευνες για τις λιανικές πωλήσεις, ο δείκτης χονδρικού εμπορίου Οκτωβρίου και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ABC/Wash Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v