Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη ευρωαγορών λόγω Fed και εξαγορών

Έπειτα από ένα πτωτικό άνοιγμα στον απόηχο των νέων διαγραφών της UBS, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιστρέφουν σε θετικά πρόσημα εν όψει της συνεδρίασης της Fed αύριο και της δραστηριότητας στον χώρο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Έπειτα από ένα πτωτικό άνοιγμα στον απόηχο των νέων διαγραφών της UBS, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιστρέφουν σε θετικά πρόσημα εν όψει της βαρυσήμαντης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αύριο, που αναμένεται να καταλήξει σε νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η κινητικότητα στον χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων υποστηρίζει επιπλέον τους ευρωπαϊκούς δείκτες και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,34% στις 6.577 μονάδες, ο DAX 0,34% στις 8.021 μονάδες και ο CAC 0,27% στις 5.733 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τις παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην αγορά για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχει ανακάμψει 6,8% από το χαμηλό έτους στις 21 Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα θα λάβει αύριο την τελευταία απόφαση του έτους για τα επιτόκια.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως μείωση του επιτοκίου του δολαρίου από το τρέχον 4,5% κατά 0,25%, ενώ σε γενικές γραμμές οι ενδείξεις δείχνουν μία πιθανότητα στις τρεις η μείωση να αφορά σε μισή ποσοστιαία μονάδα.

Νωρίτερα σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες, εξαιτίας πιέσεων στον τραπεζικό και στον ενεργειακό κλάδο.

Οι πετρελαϊκοί τίτλοι υποχωρούν και στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 88 δολάρια ανά βαρέλι. Η Shell κινείται με πτώση 0,5%.

Στον αντίποδα, κινητικότητα εκδηλώνεται στον μεταλλευτικό κλάδο, μετά τις φήμες για αντιπροσφορά εξαγοράς της Rio Tinto (+1%) από την Blackstone Group. Η Lafarge αντιδρά με αναρρίχηση 4,2% στην ανακοίνωση εξαγοράς της Orascom Construction Industries.

Στο επίκεντρο και ο αεροπορικός κλάδος, μετά την αναβάθμιση των Air France-KLM (+1,4%), Ryanair και EasyJet (+1,7%) σε ”αγορά” από τη UBS.

Η UBS υποχωρεί 2,9% και ακολουθούν με πτώση 1,4% η Deutsche Bank και με 1% η Societe Generale.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v