Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές λόγω UBS

Πτωτικές τάσεις με αισθητές τραπεζικές πιέσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της UBS ότι θα διαγράψει επενδύσεις στο αμερικανικό subprime ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Πτωτικές τάσεις με αισθητές τραπεζικές πιέσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της ηπείρου βάσει ενεργητικών, UBS, ότι θα διαγράψει επενδύσεις στο αμερικανικό subprime ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Η UBS υποχωρεί 2,9% και ακολουθούν με πτώση 1,4% η Deutsche Bank και με 1% η Societe Generale.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,34% στις 6.531 μονάδες, ο DAX 0,42% στις 7.960 μονάδες και ο CAC 0,48% στις 5.684 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τις παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην αγορά για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχει ανακάμψει 6,8% από το χαμηλό έτους στις 21 Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα θα λάβει αύριο την τελευταία απόφαση του έτους για τα επιτόκια.

Νωρίτερα σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες, εξαιτίας πιέσεων στον τραπεζικό και στον ενεργειακό κλάδο.

Οι πετρελαϊκοί τίτλοι υποχωρούν και στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 88 δολάρια ανά βαρέλι. Η Shell κινείται με πτώση 0,5%.

Στον αντίποδα, κινητικότητα εκδηλώνεται στον μεταλλευτικό κλάδο, μετά τις φήμες για αντιπροσφορά εξαγοράς της Rio Tinto (+1%) από την Blackstone Group.

Στο επίκεντρο και ο αεροπορικός κλάδος, μετά την αναβάθμιση των Air France-KLM (+1,4%), Ryanair και EasyJet (+1,7%) σε ”αγορά” από τη UBS.

Η Lafarge αντιδρά με αναρρίχηση 4,2% στην ανακοίνωση εξαγοράς της Orascom Construction Industries.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v