Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ευρωαγορών -ράλι σε εμπορεύματα, τεχνολογία

Οι ενδείξεις επίσημων πρωτοβουλιών για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στηρίζουν τις ελπίδες ότι οι αγορές ίσως καταφέρουν το παραδοσιακό ”ράλι” στο κλείσιμο του έτους και δημιουργούν κινητικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι ενδείξεις επίσημων πρωτοβουλιών για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στηρίζουν τις ελπίδες ότι οι αγορές ίσως καταφέρουν το παραδοσιακό ”ράλι” στο κλείσιμο του έτους και δημιουργούν κινητικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τακτοποιήσεις χαρτοφυλακίων πριν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και της ΒοΕ για τα επιτόκια και τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία την Παρασκευή επιτείνουν την κινητικότητα.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, καθώς στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί από ώρα σε ώρα κυβερνητικό σχέδιο υποστήριξης των δανειοληπτών subprime.

Την ίδια ώρα, οι αγορές futures προοιωνίζονται πιθανότητα 50% η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50 μονάδες στο 4% στη συνεδρίαση της Τρίτης. Μια μείωση 0,25 μονάδων έχει πλήρως προεξοφληθεί.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα χάρη στις φήμες ότι η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να εθνικοποιήσει την προβληματική Northern Rock, που έδωσαν ώθηση στον τραπεζικό κλάδο.

Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι κλάδοι εμπορευμάτων και τεχνολογίας, υποστηρίζοντας σε καλύτερη συγκριτικά απόδοση τους δείκτες FTSE (+1,31% στις 6.400 μονάδες) και CAC (+1,01% στις 5.603 μονάδες) αντίστοιχα. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8% στις 7.871 μονάδες.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες υπεραποδίδουν μετά την απόφαση του OPEC να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής. Ο μεταλλευτικός κλάδος ωθείται από τις φήμες για μεγάλη συγχώνευση στον χώρο και την πρόβλεψη της Barclays ότι ο χαλκός θα ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ του χρόνου, καθώς μειώνεται η προσφορά και εκτινάσσεται η ζήτηση.

Η Anglo American κερδίζει 2,3% και η BHP Billiton 2,1%. Η Total ενισχύεται 0,9% και η Technip 2,5%.

Αισθητή είναι και η ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου, μετά την άνοδο των τιμών ημιαγωγών DRAM 1,1% από τα επίπεδα αρνητικών ρεκόρ όπου κινούνταν. Η STMicroelectronics κερδίζει 1,5% και η Infineon Technologies 3,8%.



Κατά τα λοιπά, η κατασκευαστική Bouygues αντιδρά με άνοδο 1,7% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Η Northern Rock αντιδρά με διολίσθηση 6,6% στις φήμες για εθνικοποίησή της.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τακτικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Η χθεσινή αναπάντεχη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά να μειώσει τα επιτόκια, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στη διεθνή οικονομία, δημιούργησε ελπίδες ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα δράσει για να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Bank of England θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,75%, αλλά παρατηρητές τονίζουν ότι οι πιθανότητες έχουν αλλάξει μετά την καναδέζικη μείωση. Η ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κρατήσει τα επιτόκια της ευρωζώνης σταθερά στο 4%.

Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθούν στην αμερικανική αγορά πολλά στατιστικά μεγέθη, μεταξύ των οποίων ο δείκτης MBA αιτήσεων στεγαστικών δανείων, που εκτιμάται ότι διολίσθησε 15,3%, ο δείκτης παραγωγικότητας γ’ τριμήνου, οι βιομηχανικές παραγγελίες Οκτωβρίου και ο δείκτης υπηρεσιών ISM Νοεμβρίου. Επίσης θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις πωλήσεις αδιάθετων κατοικιών Νοεμβρίου.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v