Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη ευρωαγορών χάρη σε πετρέλαιο - μέταλλα

Ανάκαμψη τιμών επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στα κέρδη των ενεργειακών τίτλων κυρίως, εν όψει της συνεδρίασης του OPEC, ο οποίος αναμένεται να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής. Νέα κέρδη και για τα μέταλλα.

Ανάκαμψη τιμών επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στα κέρδη των ενεργειακών τίτλων κυρίως, εν όψει της συνεδρίασης του OPEC, ο οποίος αναμένεται να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής. Νέα κέρδη και για τα μέταλλα.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,2% στις 6.390 μονάδες χάρη στα κέρδη των δεικτοβαρών κλάδων ενέργειας και μετάλλων, o DAX 0,69% στις 7.862 μονάδες και ο CAC 0,95% στις 5.602 μονάδες. Ο παρισινός δείκτης υποστηρίζεται από την ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τακτικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Η χθεσινή αναπάντεχη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά να μειώσει τα επιτόκια, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στη διεθνή οικονομία, δημιούργησε ελπίδες ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα δράσει για να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Bank of England θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,75%, αλλά παρατηρητές τονίζουν ότι οι πιθανότητες έχουν αλλάξει μετά την καναδέζικη μείωση. Η ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κρατήσει τα επιτόκια της ευρωζώνης σταθερά στο 4%.

Η αμερικανική αγορά κινήθηκε χθες σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους τραπεζικούς τίτλους και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών, μετά την έκθεση της JP Morgan που προβλέπει νέες διαγραφές ενεργητικού στο δ’ τρίμηνο και μείωση της κερδοφορίας των μεγάλων τραπεζών της Wall Street εντός του 2008.

Στην Ασία, η τραπεζική ανάκαμψη περιόρισε τις απώλειες των αγορών και ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,83%.

Στήριξη προσφέρει στον κλάδο εμπορευμάτων η ανάκαμψη του χαλκού, μετά την πρόβλεψη της Barclays ότι το μέταλλο θα ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ του χρόνου, καθώς μειώνεται η προσφορά και εκτινάσσεται η ζήτηση.

Η Anglo American κερδίζει 2,3% και η BHP Billiton 2,1%.

Η Total ενισχύεται 0,9% και η Technip 2,5%.

Η Bouygues αντιδρά με άνοδο 1,7% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η STMicroelectronics κερδίζει 1,5% και η Infineon Technologies 3,8% μετά την ανάκαμψη των τιμών ημιαγωγών DRAM από τα αρνητικά ρεκόρ.

Τάσεις ανάκαμψης διακρίνουν τον τραπεζικό κλάδο στον απόηχο της φήμης ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης της Northern Rock, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ”κρατικές μηχανές” είναι έτοιμες να παρέμβουν για τη σωτηρία των εμπορικών τραπεζών.

Η Northern Rock αντιδρά με διολίσθηση 6,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v