Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πληθωρισμός ”στοιχειώνει” και τις ευρωαγορές

Σημαντικές πιέσεις δέχονται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι ευρωαγορές, μετά τη διολίσθηση σε Ασία και Wall, καθώς τα χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις από τις ενδείξεις αισθητής αύξησης του πληθωρισμού, που περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων των κεντρικών τραπεζών.

Οι ενδείξεις αισθητής αύξησης του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η αναρρίχηση του τιμάριθμου περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων των κεντρικών τραπεζών ώστε να συγκρατήσουν την οικονομική επιβράδυνση.

Μετά την αναρρίχηση του πληθωρισμού στο 3,1% στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο και στο 4,3% στις ΗΠΑ, οι βασικοί δείκτες κινούνται με αισθητά πτωτικές τάσεις και ο δείκτης Standard & Poor’s 500 στη Wall Street υποχώρησε 1,4% την Παρασκευή, μετά την αιφνίδια αισθητή αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η πτώση συνεχίστηκε το πρωί στις ασιατικές συναλλαγές με τον δείκτη MSCI Ασίας Ειρηνικού να υποχωρεί 2,1% και να κινείται στο κλείσιμο του έτους με τα λιγότερα κέρδη των τελευταίων πέντε ετών.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, ο δείκτης FTSE διολισθαίνει 1,7% στις 6.287 μονάδες, ο DAX 1,6% στις 7.821 μονάδες και ο CAC 1,8% στις 5.504 μονάδες. Οι απώλειες σε αρκετούς άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες προσεγγίζουν το 2%.

Οι τράπεζες πρωτοστατούν εκ νέου στην πτώση, με την Barclays να υποχωρεί 1,7%, την Royal Bank of Scotland 1,6% και την HSBC 1,2%.

”Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ψυχολογία προκαλεί η επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του πληθωρισμού και στη διολίσθηση της οικονομίας εξαιτίας των ακινήτων”, σημειώνει οικονομολόγος σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η BHP Billiton διολισθαίνει 2,2% και η Rio Tinto 2%.



Η Glaxo υποχωρεί 1,4%% μετά την καθυστέρηση έγκρισης του σκευάσματος Cervarix.

Η Swiss Life διολισθαίνει 1,5% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan για τη μετοχή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v