Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική αντίδραση ευρωαγορών - futures Wall

Ο ενθουσιασμός για την πρωτοβουλία ρευστότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών εξανεμίστηκε γρήγορα στις διεθνείς αγορές και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης επέστρεψαν δριμύτερες, δημιουργώντας έντονες πιέσεις στις ασιατικές και ευρωπαϊκές συναλλαγές, ενώ πτωτικό προοιωνίζεται και το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street.

Ο ενθουσιασμός για την πρωτοβουλία ρευστότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών εξανεμίστηκε γρήγορα στις διεθνείς αγορές και οι αμφιβολίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης επέστρεψαν δημιουργώντας έντονες πιέσεις στις ασιατικές και ευρωπαϊκές συναλλαγές, ενώ πτωτικό προοιωνίζεται και το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,47% στις 6.463 μονάδες, ο DAX 0,91% στις 8.002 μονάδες και ο CAC 1,58% στις 5.622 μονάδες.

Οι τιμές των μετοχών στην αμερικανική αγορά ενισχύθηκαν χθες όταν η Federal Reserve, από κοινού με ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, δεσμεύτηκαν να διαθέσουν έως 64 δισ. δολάρια στα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα. Η άνοδος περιορίστηκε μετά την πρόβλεψη της Wachovia και της Bank of America ότι οι πιστωτικές ζημίες θα διευρυνθούν.

Σε δεύτερη ανάγνωση οι διεθνείς αγορές αντιδρούν με έντονη αμφιβολία στα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street σήμερα.

Κατά τους αναλυτές, η συντονισμένη παρέμβαση των τραπεζών, καταδεικνύει ότι είναι πολύ έντονη η ανησυχία των ρυθμιστών της πιστωτικής πολιτικής των μεγάλων οικονομιών για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

”Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα για να επιδιορθώσουν τη ζημία… Υπάρχουν ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και οι τράπεζες προβληματίζονται ακόμη πάρα πολύ για το μέλλον τους”, τονίζουν οικονομολόγοι στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού διολίσθησε 1,5% με έντονες πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο.

Από την αμερικανική αγορά θα ανακοινωθούν σήμερα κρίσιμα στατιστικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου, τις λιανικές πωλήσεις του ίδιου μήνα και τα μεγέθη για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

Στην Ευρώπη η UBS υποχωρεί 1,5% και η Royal Bank of Scotland 3,7%. Η HBOS διολισθαίνει 4,4% καθώς επιβαρύνεται από την πρόβλεψη ”ελαφρώς χαμηλότερων” περιθωρίων κέρδους στο σύνολο του έτους. Η HSBC υποχωρεί 1,7%.

Νωρίτερα, στην Ιαπωνία η Mitsubishi UFJ, που έχει περισσότερα από 2 δισ. δολ. σε επενδύσεις στο subprime, υπέστη τη μεγαλύτερη διολίσθηση 3,5 ετών της τάξης του 7,9%.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή Lehman Brothers διολισθαίνει στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη, εν αναμονή ανακοίνωσης μείωσης κερδών στο δ’ τρίμηνο.

Η BHP Billiton διολισθαίνει 2% και η Rio Tinto 1,9% μετά την πτώση των τιμών του χαλκού στο Λονδίνο. Το μέταλλο έχει διολισθήσει 19% από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς διαφαίνεται ότι η κρίση στα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ θα μειώσει τις κατασκευές και τον δανεισμό.

Η Pearson υποχωρεί 2,2% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Credit Suisse Group σε ”underperform” από ”neutral”.

Η Rentokil Initial υποχωρεί 9,3% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v