Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη ευρωαγορών χάρη στις κεντρικές τράπεζες

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με ανάκαμψη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε κάποια χριστουγεννιάτικη ανακούφιση χάρη στις συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για αντιμετώπιση της πιστωτικής συρρίκνωσης.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με ανάκαμψη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε κάποια χριστουγεννιάτικη ανακούφιση χάρη στις συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στην πιστωτική συρρίκνωση.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street αυτήν την εβδομάδα.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με ανάκαμψη στον τραπεζικό κλάδο μετά τη νέα παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης στη Northern Rock και την επιχείρηση τόνωσης της τραπεζικής ρευστότητας της ΕΚΤ πριν από τη λήξη του έτους.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street αυτήν την εβδομάδα (Goldman Sachs σήμερα, Morgan Stanley αύριο και Bear Stearns την Πέμπτη), καθώς και ενδεικτικών μεγεθών για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν ελαφρώς χαμηλότερα στον απόηχο των απωλειών στη Wall Street και στις ασιατικές αγορές, αλλά ”γύρισαν” γρήγορα σε θετικό επίπεδο και παραμένουν το μεσημέρι υψηλότερα. Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

”Οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει κάποια χριστουγεννιάτικη ανακούφιση χάρη στις συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στην πιστωτική συρρίκνωση”, δηλώνει αναλυτής στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,72% στις 6.323 μονάδες, ο DAX 0,84% στις 7.892 μονάδες και ο CAC 0,82% στις 5.560 μονάδες.

Αισιοδοξία ενέπνευσε στη βρετανική αγορά η ανακοίνωση σταθερού πληθωρισμού, που βελτιώνει τα περιθώρια κινήσεων της Bank of England στα επιτόκια.

Ανάκαμψη σημειώνουν οι βρετανικές τράπεζες, μετά την είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επεκτείνει την κάλυψη των υποχρεώσεών του στη Northern Rock. Η Barclays ακολουθεί με κέρδη 1,3%, η HSBC με 1% και η HBOS με 1,9%.

Οι πιέσεις επιμένουν στον μεταλλευτικό κλάδο, μετά τη νέα υποχώρηση της τιμής του χαλκού στις ασιατικές συναλλαγές. Η Anglo American υποχωρεί 2,4% και η Vedanta 1,4%.

Η Nestle αντιδρά με πτώση 2,3% στην υποβάθμισή της από τη UBS.

Η Debenhams, η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση αλυσίδων καταστημάτων της Βρετανίας, εκτινάχτηκε έως 13% καθώς φημολογείται ότι ο πρόεδρος της Landmark Group αγόρασε μερίδιο 7,3% στην επιχείρηση.

Η Lanxess ενισχύεται 2,5% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την JP Morgan Chase.

Στην αμερικανική αγορά θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατασκευής νέων οικιών Νοεμβρίου, που εκτιμάται ότι διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993, κατά 5,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v