Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Morgan Stanley προσφεύγει στην Κίνα για 5 δισ.

Λίγες εβδομάδες μετά τα 7,5 δισ. δολ. που επένδυσε το Αμπού Ντάμπι στη Citigroup και τα 10 δισ. δολ. της Σιγκαπούρης στη UBS, η Morgan Stanley έλαβε 5 δισ. από την Κίνα, καθώς τα εθνικά επενδυτικά ταμεία Ασίας και Μέσης Ανατολής σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ανάγκη των δυτικών τραπεζών για κεφάλαια.

του David Wighton από τη Νέα Υόρκη

Η Morgan Stanley έγινε η τρίτη κορυφαία τράπεζα μέσα σε έναν μήνα που έλαβε κεφάλαια από εθνικό επενδυτικό κεφάλαιο, μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των αναμενομένων διαγραφών της τάξης των 9,4 δισ. δολαρίων εξαιτίας ζημιών από το subprime.

Ο κ. John Mack, διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου επενδυτικού ομίλου, δήλωσε ότι η ένεση κεφαλαίων 5 δισ. δολ. από την China Investment Corporation θα τονώσει τον ισολογισμό και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις με την Κίνα. Πρόκειται για τον δεύτερο οίκο της Wall Street που αποκτά μεγάλο κινεζικό επενδυτή, μετά την Bear Stearns.

Το νεοσυσταθέν εθνικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign wealth fund), που πριν διέθεσε 3 δισ. δολ. για το 10% του αμερικανικού private equity Blackstone, θα λάβει μερίδιο έως 9,9% στη Morgan Stanley.

Η Morgan Stanley δεν διαβλέπει ρυθμιστικά προβλήματα όσον αφορά στην επένδυση. Η συμφωνία δείχνει την αυξανόμενη βαρύτητα των εθνικών επενδυτικών κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία και τις όλο και πιο τολμηρές κινήσεις που κάνουν για να αξιοποιήσουν την ανάγκη των δυτικών τραπεζών για κεφάλαια.

Πάντως, χθες, ο κ. Christopher Dodd, επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε ότι θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία, όπως το ”κατά πόσον διασφαλίζει σε θέματα εθνικής ασφαλείας”.

Τον περασμένο μήνα η Citigroup δέχτηκε στήριξη 7,5 δισ. δολ. από την Investment Authority του Αμπού Ντάμπι, ενώ η UBS έλαβε σχεδόν 10 δισ. δολ. από την επενδυτική εταιρία της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης.

Ο κ. Mack δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί μπόνους στη φετινή χρονιά εξαιτίας των απομοιώσεων, οι οποίες είναι ”βαθιά απογοητευτικές”. Στις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες που έχουν υποστεί ζημίες αυτής της κλίμακας –UBS, Citigroup και Merrill Lynch– οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν αποχωρήσει.

Πρόσφατα ο κ. Mack απέλυσε την κ. Zoe Cruz, εκ των προέδρων του ομίλου, ενώ έχουν αποχωρήσει και αρκετά ακόμη υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη.

Οι ζημίες κατά κύριο λόγο οφείλονται σε μία μεγάλη τοποθέτηση, η οποία είχε καταστροφική έκβαση. Οι traders τοποθετήθηκαν μεν κατά των επισφαλών στεγαστικών πιστώσεων, αλλά χρηματοδότησαν αυτές τις θέσεις εν μέρει με αγορές υψηλής βαθμολογίας χρεόγραφα, που σχετίζονται με τα ενυπόθηκα δάνεια. Τα προβλήματα στο subprime είναι τόσο έντονα που υπολογίζεται ότι έχασαν περισσότερα χρήματα από αυτές τις επενδύσεις παρά από την κύρια τοποθέτηση.

Ο κ. Colm Kelleher, οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, δήλωσε: ”Ηταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν μπορεί να λογοδοτεί ο CEO για κάθε μία τοποθέτηση που γίνεται”. Ο κ. Mack απολαύει πολύ μεγαλύτερης εσωτερικής στήριξης από όση οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Citigroup και της Merrill Lynch.

Με τις διαγραφές των 9,4 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 8 δισ. δολ. σχεδόν ήταν από την τοποθέτηση στο subprime, ο οίκος σημείωσε ζημίες 3,6 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο. Πάντως, τα κέρδη από τις δραστηριότητες investment banking και χρηματιστηρίων ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v