Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων οι ασιατικές αγορές

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι στις ασιατικές αγορές, μετά τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, αλλά και μακροοικονομικών στοιχείων για ΗΠΑ και Ιαπωνία που υποδεικνύουν χαλάρωση των ρυθμών ανάπτυξης. Στο 1,65% οι απώλειες για Nikkei.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι στις ασιατικές αγορές, μετά τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, αλλά και μακροοικονομικών στοιχείων για ΗΠΑ και Ιαπωνία που υποδεικνύουν χαλάρωση των ρυθμών ανάπτυξης.

”Πρόκειται για πραγματικά ”μαύρο κλείσιμο” του έτους”, σημειώνει στο Bloomberg, ο Daisuke Shimuzu, διαχειριστής κεφαλαίων στην Trust Banking στο Τόκιο, ”μετά τα τεράστια προβλήματα στην αγορά subprime, τα οποία οι επενδυτές ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν, επανήλθε και ο φόβος της τρομοκρατίας”.

Σημαντική πτώση για τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων, μετά την άνοδο χαμηλότερα του αναμενόμενου των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με την Toyota να αποδυναμώνεται 2% και την Samsung Electronics να υποχωρεί κατά 1,4%.

Σταθερά με αρνητικό πρόσημο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την μετοχή της Mitsubishi UFJ Financial Group να σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,2%, ακολουθώντας και την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαγραφές ζημιών στον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο λόγω subprime.

Πτώση 0,6% για τον δείκτη MSCI Asia Pacific, του οποίου οι απώλειες στο δ’ τρίμηνο διαμορφώνονται, πλέον, στο 3,8%, ενώ στον αντίποδα από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 11%.

Πτώση 1,65% για τον Nikkei στο Τόκιο, ο οποίο σημείωσε την μεγαλύτερη υποχώρηση, μεταξύ των κορυφαίων ασιατικών δεικτών, έχοντας υποχωρήσει 11% από τις αρχές του 2007.

Σε ανάλογη πορεία και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί 1,53%, ενώ ελαφρώς πιο ψύχραιμοι οι επενδυτές στην Αυστραλία, όπου ο βασικός δείκτης ASX 200, αποδυναμώνεται 0,17%.

Ανοδική πορεία υποδεικνύουν τα παράγωγα των ευρωπαϊκών αγορών, βάσει στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg, με τον DAX να ενισχύεται κατά 0,44%, τον FTSE 100 στο 0,45% και τον CAC 40 πλησίον του 0,16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v