Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Εμπορεύματα

Οι αγορές εμπορευμάτων, με πρόσκαιρες διακοπές, καταγράφουν ράλι από την αρχή του 2007. Κερδοσκοπικά κεφάλαια αλλά και γεωπολιτικό ρίσκο ”ανεβάζουν” τις τιμές πετρελαίου και λοιπών εμπορευμάτων. Επενδυτικές ευκαιρίες ή αγορές με όλα τα χαρακτηριστικά της φούσκας;

Θέλετε πρώτα τα καλά νέα ή τα κακά; Στην αγορά πετρελαίου δεν έχει σημασία το τελευταίο διάστημα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται. Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για τις τιμές spot του Nymex καταγράφηκε στις 12/12 και έφτασε στο 5,5%. Ο λόγος; Η ανακοίνωση της συντονισμένης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών στις ταραγμένες πιστωτικές αγορές.

Είναι, όντως, παράξενο το γεγονός ότι μια συντονισμένη παρέμβαση βοήθειας μπορεί να οδηγήσει σε ράλι τις αγορές εμπορευμάτων. Όταν οι ”ταύροι” στην αγορά πετρελαίου δεν υποδεικνύουν την απτή πίστη τους στη Federal Reserve και στη δύναμη των παρεμβάσεών της, τότε κάνουν λόγο για την περίφημη θεωρία ”peak oil”.

Όμως οι θεωρίες ”peak oil” μοιάζουν να αγνοούν την επίδραση της τεχνολογίας και των αποτιμήσεων στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Αν και τα αποθέματα του ανεπτυγμένου βιομηχανικά κόσμου έχουν, όντως, υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του 2007, η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από τις τελευταίες ημέρες του 2005, όταν οι τυφώνες είχαν διακόψει την ομαλή προμήθεια των αγορών.

Αντίθετα, τα αποθέματα μετάλλων συνεχώς αυξάνονται: Τα αποθέματα χαλκού και αλουμινίου –τα οποία διαπραγματεύονται– έχουν αυξηθεί κατά 1/3 στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου. Το γεγονός αυτό έχει πλήξει τις τιμές spot, αλλά οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να διατηρούν τις long τοποθετήσεις τους.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Δεκέμβριο του 2011 έχει σημειώσει άνοδο 27% το 2007. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα οποία είναι τα πρώτα που πλήττονται από ενδεχόμενη ύφεση, θα βρεθούν αντιμέτωπα με αρκετά προβλήματα εντός του 2008.

Τα futures πετρελαίου διαπραγματεύονται αρκούντως υψηλότερα από τη μέση τιμή των 55 έως 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Όμως οι τιμές πετρελαίου στηρίζονται και σε κάποιους παράπλευρους παράγοντες, όπως οι επιδοτήσεις στην Κίνα και το υψηλό γεωπολιτικό ρίσκο.

Την ίδια στιγμή κάποιοι ευελπιστούν ότι οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed θα ”ρίξουν” το δολάριο, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές πετρελαίου προκειμένου να υπάρξει ισορροπία.

Όμως το παραπάνω παράδειγμα στασιμοπληθωρισμού εξακολουθεί να ενισχύει την άποψη ότι τα εμπορεύματα βρίσκονται σε μια ”περιοχή” (διαπραγμάτευσης) που έχει τα χαρακτηριστικά της φούσκας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v