Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολάριο και πετρέλαιο πιέζουν τις ευρωαγορές

Συνεχίζεται το δύσκολο ξεκίνημα των αγορών στο 2008, καθώς η διολίσθηση του δολαρίου απειλεί με σημαντικές επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία ανά τον πλανήτη, ενώ η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους για τον πληθωρισμό.

Συνεχίζεται το δύσκολο ξεκίνημα των αγορών στο 2008, καθώς η διολίσθηση του δολαρίου απειλεί με σημαντικές επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία ανά τον πλανήτη, ενώ η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους για τον πληθωρισμό.

Το έναυσμα για την νέα φάση διολίσθησης έδωσε η ανακοίνωση χθες στην Νέα Υόρκη ότι ο κλάδος μεταποίησης εισήλθε σε φάση συρρίκνωσης στο δ’ τρίμηνο, μια ανακοίνωση που επέτεινε τις πιέσεις στο δολάριο, ωθώντας τους επενδυτές στα καταφύγια των κρατικών ομολόγων και των πολυτίμων μετάλλων.

Το κίτρινο μέταλλο αναρριχήθηκε σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων στα εμπορεύματα επέτεινε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, το οποίο ”καβάλησε” χθες τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones έκανε χθες, με πτώση 1,7%, το χειρότερο ”ποδαρικό” από το 1983 και οι ασιατικές αγορές διολίσθησαν σήμερα το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Ο δείκτης FTSE, που ξεκίνησε θετικά χάρη στην ώθηση των δεικτοβαρών μεταλλευτικών και πετρελαϊκών τίτλων, διαμορφώνεται 0,41% χαμηλότερα στις 6.396 μονάδες, ενώ ο DAX υποχωρεί 0,77% στις 7887μονάδες και ο CAC 0,65% στις 5519 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται επιφυλακτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street με ελαφρά άνοδο για τον δείκτη Standard & Poor’s και περιορισμένη πτώση για Dow Jones και Nasdaq.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ενδείξεις για την αγορά εργασίας από την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας και του δείκτη εργοδοσίας ADP ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης του δείκτη ανεργίας από το υπουργείο Εργασίας.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, παράγοντας πίεσης για τις μετοχές, κυρίως εξαγωγικών ομίλων είναι η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ, καθώς ενισχύεται σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ έφθασε έως και τα 1,4715 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το επίπεδο των 1,4750 δολαρίων.

Η DSG International, δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση λιανεμπορίου ηλεκτρονικών ειδών της Ευρώπης, διολίσθησε 22% εξαιτίας προειδοποίησης για τα ετήσια κέρδη.

Η Kesa Electricals ακολουθεί με πτώση 4,3% και η Next 3,5%.

Εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου η Ryanair υποχωρεί 4,1% και η Lufthansa 1,2%. Στον αντίποδα, η Shell και η BP ενισχύονται 0,8% έκαστη στον απόηχο της.

Η E.ON κερδίζει 1,6% μετά την θετική σύσταση της Lehman Brothers για την ετήσια εμφάνιση του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v