Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου για το παγκόσμιο real estate

Όλο και περισσότερες εταιρίες real estate προχωρούν σε προειδοποιήσεις για αδυναμία κάλυψης δανειακών υποχρεώσεων. Οι πλέον επικίνδυνες περιοχές της Ευρώπης αποδεικνύεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ότι είναι Βρετανία και Ισπανία.

των Daniel Thomas και Leslie Crawford

Οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης μεταφέρονται και στον κλάδο επαγγελματικής στέγης, όπως αποδεικνύουν οι προειδοποιήσεις κορυφαίων εταιριών από την Αυστραλία και την Ισπανία έως τη Βρετανία, κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

Η έκρηξη της παγκόσμιας αγοράς real estate στηρίχτηκε στον εύκολο και φθηνό δανεισμό, συνθήκη η οποία έχει πάψει να ισχύει. Αποτέλεσμα ήταν ότι την Τετάρτη (2/1/08) η εταιρία Centro από την Αυστραλία παραδέχτηκε πως πρέπει να προχωρήσει σε πώληση αρκετών μονάδων της προκειμένου να βρει το ποσό του 1,3 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (1,15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), για να καλύψει τόσο την έκθεσή της στην αμερικανική στεγαστική αγορά όσο και σημαντικό αριθμό δανείων.

Η ανακοίνωση της Centro συνέπεσε με αυτήν της ισπανικής Colonial, για την οποία υπήρξε διακοπή διαπραγμάτευσης μετοχών. Η Colonial είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος real estate της Ισπανίας και παράλληλα μία ακόμη εταιρία του κλάδου στη χώρα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα. Αν και η Colonial διαθέτει υψηλή ρευστότητα, έχει και μεγάλο αριθμό υπερχρεωμένων μετόχων, οι οποίοι προχώρησαν σε πώληση της μετοχής με αποτέλεσμα τη βύθισή της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και οι εξ ανάγκης συγχωνεύσεις θα είναι τα δύο στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν το ισπανικό real estate το 2008, με περίπου 60.000 μικρές κατασκευαστικές εταιρίες να οδηγούνται στη χρεοκοπία.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της Ισπανίας, οι οποίες είχαν φροντίσει να επεκταθούν πριν από την πιστωτική κρίση, αυτή τη στιγμή προχωρούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να στηρίξουν τη ρευστότητά τους. Κλασικά παραδείγματα οι Sacyr Vallehermoso (ο πλέον υπερχρεωμένος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας) και Martinsa.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στη βρετανική αγορά, με τα χρέη που αφορούν στην επαγγελματική στέγη να φτάνουν στα 172,5 δισ. στερλίνες το 2006, από 49 δισ. στερλίνες που ήταν το 1999.

Ο κ. Harm Meijer, αναλυτής της JPMorgan, ανησυχεί ιδιαίτερα για την έλλειψη διαφάνειας στην αγορά, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φανεί πόσο κοντά βρίσκονται αρκετές εταιρίες στο ενδεχόμενο υψηλών επισφαλειών.

Ο κ. Martin Allen της Morgan Stanley τονίζει: ”Σαφώς ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα. Τα μεγαλύτερα, όμως, αφορούν σε εταιρίες που δεν είναι εισηγμένες”.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v