Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμική μεταρρύθμιση στις βρετανικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κ. Alistair Darling θα αναθέσει σημαντικές αρμοδιότητες στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών FSA για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών, προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη μιας κρίσης τύπου Northern Rock.

των George Parker και Delphine Strauss

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κ. Alistair Darling θα αναθέσει σημαντικές αρμοδιότητες στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών FSA για τη δραστική αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών, προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη μιας κρίσης τύπου Northern Rock.

Τα νέα μέτρα, που απηχούν τις ρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, θα δίνουν στη Financial Services Authority το δικαίωμα κατάσχεσης και προστασίας των καταθέσεων, όταν μία τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αποτρέποντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας του οίκου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, κ. Mervyn King, θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί ειδικό καθεστώς χρεοκοπίας για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλίσει πως τυχόν κατάρρευση ενός κακοδιαχειριζόμενου χρηματοπιστωτικού οίκου δεν θα προκαλέσει κρίση στο σύστημα εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης του κοινού.

Η Bank of England έχει διαθέσει τουλάχιστον 25 δισ. στερλίνες σε πιστώσεις που καλύπτονται από τους φόρους προς τη Northern Rock, από τότε που οι καταθέτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές έξω από την τράπεζα για να αποσύρουν τα χρήματά τους πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Darling, σε συνέντευξή του στους ”Financial Times” σκιαγράφησε μια ευρεία κλίμακα μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων τύπου Northern Rock, από τα οποία προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει άμεση εμπλοκή σε ενδεχόμενη μελλοντική τραπεζική κρίση.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει τη νέα νομοθεσία τον Μάιο, έπειτα από συμβουλευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο κ. Darling προτείνει να χρησιμοποιηθεί μια σειρά εναύσματα, όπως το αίτημα κάποιας τράπεζας για έκτακτο δανεισμό από την κεντρική τράπεζα, τα οποία θα δίνουν το δικαίωμα στην FSA να αναλάβει τον οίκο που κινδυνεύει. Οι καταθέσεις θα ”παγώνουν” αυτόματα και θα επιστρέφονται στους καταθέτες ή θα κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, ίσως και στην ίδια την τράπεζα προέλευσης, εάν αυτή έχει αναδιοργανωθεί επιτυχώς. Η FSA θα εποπτεύει στη συνέχεια την αποτυχημένη τράπεζα.

Το μοντέλο έχει στοιχεία από τα συστήματα των χωρών ΗΠΑ, Καναδά και Βελγίου, αλλά ο κ. Darling επέλεξε να δώσει τον ρόλο της έκτακτης παρέμβασης στην FSA, αντί να δημιουργήσει ένα νέο σώμα, όπως η Federal Deposit Insurance Corporation στις ΗΠΑ.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v